ua en ru

Королем Нідерландів став Віллем-Олександр

Королева Нідерландів Беатрікс підписала документ про зречення від престолу в Королівському палаці в Амстердамі. Таким чином, її син Віллем-Олександр, принц Оранський, став голландським королем, його дружина Максима - королевою, а їх старша дочка Катаріна-Амалія - ​​принцесою Оранської, спадкоємицею престолу.

У центрі голландської столиці зібралися десятки тисяч людей, щоб відсвяткувати сходження на престол нового монарха. Багато хто з них, як передає BBC, вбрані в пластикові корони і одяг королівського, яскраво-помаранчевого кольору. У 11:30 мск король і його мати вийшли на балкон Королівського палацу, щоб привітати підданих.

Зазначимо, що політичний устрій Нідерландів - парламентська конституційна монархія: король офіційно є главою держави, однак делегує владу кабінету міністрів.

Віллем-Олександр став першим чоловіком на нідерландському престолі за останні 123 роки. Він є нащадком російського імператора Павла I. В якості тронного імені він вибрав подвійне ім'я, хоча багато хто вважав, що він іменуватиметься Віллем IV.

Віллем-Олександр Клаус Георг Фердинанд (ван Амсберг) народився 27 квітня 1967р. в Утрехті. Разом зі своїми братами, принцом Йоханом Фрізо і принцом Костянтином, він ріс у родовому замку Дракенстайн. У 1993р. закінчив Лейденський університет. Як майбутній монарх проходив стажування в різних державних університетах і в армії. У 1985р., Після досягнення 18 років, отримав місце в Державній раді.