ua en ru

Корольчук заявив про обшуки НАБУ в квартирі голови НКРЕКП

Корольчук заявив про обшуки НАБУ в квартирі голови НКРЕКП НАБУ (фото: РБК-Україна)

За словами Корольчука, обшуки пройшли в рамках розслідування справи "Роттердам+"

Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук заявив про обшуки в квартирі голови НКРЕКП Оксани Кривенко та колишнього члена комісії Володимира Євдокімова в рамках розслідування справи "Роттердам+". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook Корольчука.

Корольчук допустив, що мотивом для проведення обшуків Національного антикорупційного бюро (НАБУ) може бути конфлікт між АП і Нацкомісією з приводу запуску ринку електроенергії.

За його словами, навколо Зеленського сформувалася група, яка безпосередньо зацікавлена в тому, щоб ринок електроенергії в Україні не запрацював ніколи.

"І однією з найважливіших перешкод, які заважають зупинити ринок, є аргументи НКРЕКП. Адже саме регулятор займається розробкою вторинного законодавства для реалізації ринку з 1 липня 2019 року... На початку червня голову комісії Оксану Кривенко викликали в Адміністрацію президента. Під час бесіди голові незалежного регулятора (!) дуже наполегливо рекомендували не вводити ринок електроенергії. Незважаючи на те, що професійної і предметної дискусії не відбулося, голову комісії просто поставили перед фактом – треба згортати ринок електроенергії. Але Кривенко позиції не змінила, тому що вважає її абсолютно обґрунтованою... Тому не дивно, що рано чи пізно, але в боротьбі проти ринку повинна була з'явитися важка артилерія противників ринку електроенергії", - заявив Корольчук.

На його думку, тиск на комісію "здійснюється руками" Артема Ситника, адже голові НАБУ "потрібно терміново відновити власне публічне "реноме".

"Ситника постійно переслідують гучні скандали. З одного боку, він намагається реабілітуватися в очах громадськості, а з іншого сподобатися новій владі. Адже "кам'яної стіни" у вигляді Марі Йованович за плечима "головного антикорупціонера" вже немає. Схоже, навпаки, американці зацікавлені в тому, щоб залучити його до відповідальності. І шансів втратити посаду у Ситника сьогодні набагато більше, ніж ще кілька місяців тому. Тому голова НАБУ вирішив "загравати" з Коломойським, демонструючи, що може бути корисним. Адже саме Коломойський є відкритим і прямим противником реформи ринку електроенергії. І у нього можуть бути на те причини - феросплавний бізнес вимагає багато дешевої електроенергії. А в умовах ринку на таке він навряд чи зможе розраховувати", - зазначив Корольчук.

Корольчук заявив про обшуки НАБУ в квартирі голови НКРЕКПКорольчук заявив про обшуки НАБУ в квартирі голови НКРЕКПКорольчук заявив про обшуки НАБУ в квартирі голови НКРЕКПКорольчук заявив про обшуки НАБУ в квартирі голови НКРЕКП

Як відомо, з 1 липня в Україні має запрацювати ринок електроенергії. Команда президента подала до Верховної ради законопроект з пропозицією відстрочити введення ринку електроенергії на один рік, тоді як глава НКРЕКП неодноразово заявляла, що всі умови для повноцінного запуску ринку електроенергії в Україні виконані.