ua en ru

Конституційний суд Молдови визнав незаконним референдум, ініційований Додоном

Конституційний суд Молдови визнав незаконним референдум, ініційований Додоном Фото: Ігор Додон (facebook.com/dodon.igor)

Суд розглядав питання, винесені на референдум, окремо

Сьогодні, 27 липня 2017 року, Конституційний суд Молдови виніс рішення щодо конституційності указу президента Ігоря Додона про проведення консультативного референдуму з чотирьох питань, повідомляє point.md.

Зазначено, що суд розглядав питання, винесені на референдум, окремо. У результаті відомство прийняло рішення про неконституційність призначеного молдавським лідером референдуму.

Таким чином, Конституційний суд відповів на запит, з яким Ліберальна партія звернулася в квітні, вимагаючи підтвердити відповідність консультативного референдуму, ініційованого Додоном, основному закону країни.

Нагадаємо, в березні Додон підписав указ про проведення консультативного референдуму щодо розширення своїх повноважень і ряду інших питань. Зокрема, консультативний референдум буде стосуватися анулювання закону про повернення громадянами країни виведеного з банків Молдови 1 млрд доларів, розширення повноважень президента щодо розпуску парламенту і дострокових виборів, а також скорочення кількості депутатів парламенту Молдови зі 101 до 71 і викладання в навчальних закладах країни предмета історії Молдови.

Президент Молдови Ігор Додон виступає за введення президентської форми правління в країні.