ua en ru

Конгресмени Республіканці загрожують влаштувати США короткостроковий технічний дефолт

Представники Республіканської партії загрожують влаштувати США короткостроковий технічний дефолт за держзобов'язаннями, заблокувавши підвищення граничної планки державних запозичень, повідомляє РБК daily. На їхню думку, це не тільки не призведе до катастрофи, але і змусить демократів стати більш поступливими з питання скорочення держвидатків.
Ряд впливових членів Республіканської партії США не вірять у застереженя адміністрації Президента Барака Обами про те, що зволікання у питанні підвищення граничної планки державного боргу країни може призвести до "катастрофічних наслідків". Більше того, вони вважають, що такий варіант розвитку подій у сукупності з технічним дефолтом США позитивно вплине на ситуацію з державними фінансами: їхні політичні опоненти, демократи, будуть змушені погодитися на масштабне скорочення витрат бюджету.
Передбачається, що автором ідеї про те, що короткостроковий технічний дефолт дозволить політикам швидко вирішити питання зі скороченням витрат, не викликавши на ринку масову паніку, є знаменитий інвестор і колись соратник Джорджа Сороса Стен Дракенміллер. Проте більшість колег інвестора Дракенміллера категорично проти цієї ідеї. На Уолл-стріт побоюються, що навіть короткострокова затримка в обслуговуванні держборгу призведе до наслідків, порівнянним з колапсом Lehman Brothers. Дефолт може коштувати Америці її найвищого кредитного рейтингу та масового відтоку інвестицій. Moody's ще на початку місяця повідомило про можливість зменшення рейтингу США у випадку, якщо конгрес, так і не прийде до консенсусу з максимально держборгу допустимого рівня.