ua en ru

Конгрес США схвалив законопроект, який гарантує виділення 984 млрд дол. на покриття поточних фінансових потреб

Конгрес США схвалив законопроект, який гарантує виділення 984 млрд дол. на покриття поточних фінансових потреб країни аж до кінця вересня.

Документ дозволить адміністрації Президента Барака Обами не боятися заморозки бюджету в найближчі місяці і дасть демократам і республіканцям час для пошуку компромісу з питання формування основного фінансового документа на наступний рік.

Прийнятий минулого тижня Палатою представників і Сенатом законопроект не скасовує оголошене раніше секвестування бюджету на 85 млрд дол., проте злегка розширює можливості міністерств з управління урізаними фінансовими потоками.

Найбільший вплив закон зробить на Міністерство оборони США, яке отримає можливість направити 10 млрд дол. з фінансування старих і неактуальних програм на поточні витрати. Йдеться, зокрема, йде про поліпшення систем кібербезпеки і посиленні охорони посольств США. Пентагон також отримає більше можливостей для маневру в питанні скорочення штату цивільних співробітників, який налічує більше 800 тис. чоловік.

Гарантувавши роботу уряду аж до кінця фінансового року, конгресмени зможуть відносно спокійно обговорювати проект бюджету на наступний рік, принаймні, аж до літа, коли конгресу доведеться знову піднімати стелю державних запозичень.

Незважаючи на те, що представники обох партій вже визначилися зі своїми версіями бюджету, при поточній розстановці політичних сил усунути протиріччя буде неможливо, упевнені аналітики.

Республіканці і демократи, які контролюють відповідно нижню та верхню палати Конгресу, ніяк не можуть дійти згоди з приводу формування основного фінансового документа країни. Якщо для республіканців пріоритетним є баланс витратної і прибуткової частин будь-якими доступними способами, то демократи готові знехтувати боротьбою з бюджетним дефіцитом заради прискорення економічного зростання, в тому числі і за рахунок введення нових податків.

Читайте також: Республіканці відмовилися підвищувати планку держборгу США