ua en ru

Компанія Жеваго отримала право брати участь в аукціонах на експорт електроенергії

Група Костянтина Жеваго, яка володіє пов'язаною з Білоцерківською теплоелектроцентраллю (ТЕЦ) компанією "Ріел Пауер Сеплай", погодила зовнішньоекономічний контракт і тепер має можливість брати участь в аукціонах до експортного перетину міждержавних ліній електропередач. Про це повідомило джерело, близьке до організації аукціонів.

Раніше "Ріел Пауер Сеплай" неодноразово заявляла про непрозорих і необгрунтованих вимог з боку НЕК "Укренерго" і намагався довести це в судовому порядку, але безрезультатно.

11 вересня 2013 року - Білоцерківська ТЕЦ все ж була запрошена до торгів. Однак там проігнорували запрошення, посилаючись на занадто високу ціну на лот. Представники самої ТЕЦ коментувати цей нюанс відмовилися, хоч і підкреслили, що "все ще зацікавлені" в експортних поставках електроенергії за кордон.

10 грудня відбудуться річні аукціони на право доступу до експортного перетину. Аукціони будуть проводитися відповідно до порядку №1450 від 8 листопада 2012 р. із змінами від 7 листопада 2013 р. №1410. Замість гарантованого внеску тепер можна надавати банківську гарантію. Компаніям не потрібно відволікати гроші для участі в торгах. Скоротилася також сума застави у 12 разів. Для порушників порядку проведення аукціонів передбачені послаблення: неналежний учасник не допускається до торгів протягом трьох місяців замість шести. При цьому технічні вимоги до учасників залишаються практично незмінними з 2010 р. і у зв'язку з новими змінами в порядок не вимагають додаткових документів або погоджень. Порядок проведення аукціонів на право доступу до експортного перетину враховує рекомендації європейського енергетичного співтовариства.

Раніше в якості причини недопуску до участі в аукціонах "Ріел Пауер Сеплай" вказувалася неузгодженість зовнішньоекономічного контракту з НЕК "Укренерго", а також відсутність коду EIC. Відзначимо, що процедура погодження зовнішньоекономічних контрактів з системним оператором як технічним виконавцем поставок електроенергії з внутрішньої енергосистеми в енергосистеми суміжних країн є об'єктивною вимогою. Узгодження експортних контрактів - необхідна умова для планування завантаження потужностей магістральних мереж і генеруючих підприємств. Код EIC дозволяє ідентифікувати постачальника електроенергії в єдиній європейській електронній системі. Він присвоюється Асоціацією європейських операторів систем електропередач (ENTSO-E) і обов'язковий для всіх суб'єктів європейського ринку електроенергії.