ua en ru

Компанія BlackBerry не має наміру продавати свій бізнес

Канадська телекомунікаційна компанія BlackBerry відмовилася від планів щодо продажу свого бізнесу. Про це повідомляє телеканал "Росія-24".

Канадська телекомунікаційна компанія BlackBerry відмовилася від планів щодо продажу свого бізнесу. Про це повідомляє телеканал "Росія-24".

В рамках програми по залученню інвестиційних коштів у розмірі 1 млрд дол. гендиректор компанії Торстен Хейнс покине свій пост, його обов'язки тимчасово перейдуть до Джона Чену, передає Reuters.

Біржі миттєво відреагували на цю новину: акції компанії "просіли" на 16,5%. Зазначимо, що за останні кілька років цінні папери фірми впали у вартості з 230 до 6,3 дол. за штуку.

У вересні стало відомо, що BlackBerry уклала попередню угоду про продаж всіх своїх активів компанії Fairfax Financial за 4,7 млрд дол. Згодом у Fairfax виникли труднощі з фінансуванням покупки, і BlackBerry відновила переговори з компаніями Ibm, Cisco, Google, SAP, Intel, LG і Samsung. Серед можливих покупців також фігурувало ім'я екс-глави Apple Джона Скаллі. Канадська фірма сподівається знайти партнера, який викупить її боргові зобов'язання.

BlackBerry, чиї телефони з фізичною клавіатурою отримали широку популярність на початку 2000-х рр., останнім часом відчувала жорсткий тиск з боку виробників смартфонів з сенсорним екраном в першу чергу Apple і Samsung.

Останньою відчайдушною спробою повернути частку на ринку став запуск пристроїв з новою операційною системою Z10. Нова модель отримала позитивні відгуки, але компанії так і не вдалося відвоювати колишню популярність. Чистий операційний збиток організації у II кварталі 2013 р. склав від 950 до 995 млн дол.

Все більше колишніх клієнтів розчаровуються в BlackBerry. У червні 2013 р. стало відомо, що південнокорейська корпорація Samsung найближчим часом може укласти контракт з Федеральним бюро розслідувань (ФБР) США на постачання смартфонів. Раніше цим займалася канадська фірма.

Зазначимо, раніше неодноразово повідомлялося про те, що компанію BlackBerry в різний час збиралися придбати американські компанії Apple і Facebook, а також китайська Lenovo.

Нагадаємо, що у вересні BlackBerry уклала попередню угоду про продаж компанії за 4,7 млрд дол. консорціуму інвесторів на чолі з Fairfax Financial, яка є найбільшим акціонером канадського вендора. Серед інших можливих покупців виробника смартфонів числяться інвестиційний фонд Cerberus Capital Management LP і співзасновник BlackBerry Майк Лазарідіс. Також до активів BlackBerry придивляються Cisco, Google і SAP.

Також, у вересні BlackBerry оголосила про майбутнє звільнення більше третини співробітників, близько 4,5 тис. чоловік по всьому світу у зв'язку з фінансовими труднощами. Між тим до цього повідомлялося, що BlackBerry може стати приватною. Джерела, близькі до керівництва компанії, відзначали, що рада директорів все частіше приходить до думки про ту міру, яка дасть невелику перепочинок і дозволить вирішити проблеми компанії.

II квартал 2013 р. вендор завершив з чистим збитком у розмірі 965 млн дол. проти 229 млн дол. роком раніше. Крім того, до кінця року йому належить списати до 1 млрд дол. (така вартість не проданих компанією смартфонів) і скоротити штат на 40%.

Відзначимо, що Компанія BlackBerry (раніше - RIM) була створена в Канаді в 1984р. Довгий час вона займалася технічними розробками в галузі телекомунікації. В 1990-е RIM почала розробляти пейджери, а в 2002 р. створила перший смартфон.