ua en ru

Комітет рекомендує ВР заборонити іноземним інвесторам набувати у власність землі с/г призначення

Комітет рекомендує ВР заборонити іноземним інвесторам набувати у власність землі с/г призначення Фото: ВР рекомендують заборонити іноземним інвесторам набувати у власність землі с/г призначення

Проектом пропонується  внесення змін до Земельного кодексу України

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект №4455 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо права власності іноземних інвесторів на землю)", передає прес-служба ВР.

Так, проектом пропонується внесення змін до Земельного кодексу України. У ньому, зокрема, до осіб, які не можуть набувати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення, пропонується віднести іноземні підприємства; підприємства, у статутному (складеному) капіталі яких є іноземна інвестиція (спільні підприємства, підприємства з іноземними інвестиціями); юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України; міжнародні урядові та неурядові організації.


Передбачається встановити, що однією із підстав отримання права власності на земділянку визнається її "придбання за цивільно-правовими договорами". Також термін "іноземні юридичні особи" пропонується замінити на "юридичні особи, створені за законодавством, іншим, ніж законодавство України" тощо.

"Прийняття проекту, на думку суб’єктів права законодавчої ініціативи, суттєво покращить інвестиційний клімат в Україні, сприятиме активізації ділової активності в регіонах, позитивно вплине на соціально-економічний розвиток держави", - підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, раніше ВРУ підтримала в першому читанні за основу законопроект № 2763 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування обов'язковості державної реєстрації іноземних інвестицій". За документ проголосував 261 парламентар.