ua en ru

Комітет ПАРЄ прийняв поправку щодо скасування вироків членам колишнього уряду України

Моніторинговий комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) прийняв поправку щодо скасування вироків за статтями 364 та 365 Кримінально-процесуального кодексу (КПК) України, за якими засуджені деякі члени колишнього уряду України. Відповідне рішення було схвалено сьогодні, 26 січня, на засіданні Комітету в Страсбурзі.
Крім того, комітет підтримав поправку до проекту резолюції щодо можливих санкцій проти України у рамках виконання Україною зобов'язань перед Радою Європи.
"Асамблея, таким чином пропонує Моніторинговому комітету уважно відстежувати ситуацію і пропонувати наступні дії, які можуть бути здійснені Асамблеєю в залежності від ситуації, включаючи можливий розгляд санкцій, якщо вимоги Асамблеї не будуть виконані", - зазначається в поправці.
Прийняті також поправки, якими передбачається закликати Президента України Віктора Януковича розглянути всі легальні засоби, якими він володіє, для звільнення колишніх членів уряду та дозволу їм участі в парламентських виборах, висловити стурбованість погіршенням здоров'я Юлії Тимошенко та закликати владу дозволити здійснення медичного обстеження, в тому числі незалежними лікарями за межами в'язниці, а також висловити стурбованість щодо незавершення реформування Генеральної прокуратури України.
Крім того, комітет підтримав поправку щодо схвалення нового закону про вибори народних депутатів України за участі опозиції.
Нагадаємо, в проекті резолюції ПАРЄ, який має бути ухвалений сьогодні, 26 січня, Асамблея, зокрема, закликала владу видалити статті 364 ("зловживання повноваженнями") та 365 ("перевищення влади") з КПК, і зняти звинувачення проти колишніх членів уряду, які базуються на цих статтях.