ua en ru

Комісія з питань приватизації визнала незадовільною роботу ФДМУ щодо управління корпоративними правами держави у "Оріон".

Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації визнала незадовільною роботу Фонду державного майна України та регіонального відділення ФДМУ по Одеській області щодо виконання функцій з управління корпоративними правами держави у АТ "Машинобудівне виробниче об'єднання "Оріон" та повернення незаконно відчуженого майна цього товариства, повідомляє прес-служба інформаційного управління Верховної Ради України.

Під час засідання члени комісії заслухали доповідь голови Фонду державного майна України про хід приватизації Акціонерного товариства "Машинобудівне виробниче об'єднання "Оріон" (м.Одеса).

За результатами доповіді комісія, зокрема, зазначила, що АТ, яке включено до переліку підприємств стратегічного значення для економіки і безпеки держави, з 1975 р. виробляло компресори для побутових холодильників та алюмiнiєву флягу для молока, а у 1995 р. реорганізоване у АТ "МВО "Орiон".

Внаслідок тривалих корпоративних конфліктів основна виробнича діяльність товариства, якою є виготовлення холодильного обладнання, не здійснюється з 2004 р.; було порушено безперервність ведення бухгалтерського обліку; спостерігається велика зношеність виробничих потужностей, нестача та розкомплектованість наявного виробничого устаткування тощо.

Станом на кінець 2009 р. кількість працюючих скоротилась до 26 осіб. Підприємство є збитковим, має складний фінансовий стан і існує лише за рахунок оренди. За 2007 - 2009 рр. сумарний балансовий збиток товариства склав 23,51 млн грн. Кредиторська заборгованість за 2009 р. складає 2,086 млн грн, в т.ч. прострочена - 1,76 млн грн. Майно товариства знаходиться у податковій заставі у зв'язку з наявністю податкового боргу в розмірі 1,316 млн грн станом на кінець 2009 р.

Окрім того, вирішено звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням: заявити господарському суду Одеської області клопотання про накладення арешту на будівлі лікувально-оздоровчого комплексу "Оріон" до завершення судового розгляду відповідних господарських суперечок; ретельно перевірити діяльність посадових осіб АТ "Оріон" та реєстратора - ТОВ "Одеський реєстраційний центр "Дюк" та у разі наявності підстав притягнути винних до кримінальної відповідальності.

Комісія також ухвалила рішення звернутися до Вищої ради юстиції з пропозицією підтримати подання члена Вищої ради юстиції, заступника Генерального прокурора України В.Кудрявцева щодо звільнення суддів господарського суду Одеської області та суддів Одеського апеляційного господарського суду, які приймали рішення по справам, стороною яких є АТ "Оріон".