ua en ru

Комісія ООН: Військові злочини у Лівії здійснювали як прихильники, так і противники Каддафі

Військові злочини в Лівії здійснювали як противники колишнього лідера Джамахірії полковника Муаммара Каддафі, так і лояльні йому сили. Такий висновок міститься в опублікованій сьогодні доповіді сформованої Організацією Об'єднаних Націй (ООН) міжнародної комісії з розслідування всіх випадків грубих порушень прав людини в цій північноафриканській країні.

У документі уточнюється, що сили Каддафі відповідальні також за вчинення злочинів проти людяності, а сили, які воювали проти поваленого керівництва країни, - за порушення міжнародних стандартів у галузі прав людини.

При цьому експерти очолюваної колишнім першим головою Міжнародного кримінального суду Філіпом Кіршем комісії відзначають, що колишні противники Каддафі продовжують порушувати законодавство про права людини.

У доповіді підкреслюється, що члени комісії не змогли прийти до висновку ні щодо бомбардувань Військово-повітряних сил (ВПС) НАТО, в результаті яких загинули мирні жителі, ні щодо обставин смерті Каддафі і його сина - Мутассіма.

Нагадаємо, громадянська війна в Лівії спалахнула на тлі подій "арабської весни" в березні 2011 р. Проти режиму полковника Каддафі, засновника Лівійської Джамахірії, почалося повстання в м. Бенгазі та інших населених пунктах сходу країни. Пізніше в рамках резолюції ООН заколотників підтримала авіація НАТО. В кінці серпня 2011 повсталим за підтримки збройних сил ряду брали участь в операції держав вдалося відбити у військ Каддафі м. Тріполі, а в жовтні 2011 р. був зайнятий останній оплот старого режиму - Сирт, де 20 жовтня 2011 р. був захоплений і убитий сам Каддафі.

28 лютого повідомлялося, що Міністерство закордонних справ України (МЗС) закликає громадян утриматися від поїздок до Лівії найближчим часом, оскільки там почастішали випадки необгрунтованого затримання легально перебувають на території країни іноземців.