ua en ru

Комісар ООН з прав людини висловилася за виплату компенсацій жителям Гаїті

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллай висловилася за виплату компенсацій сім'ям загиблих від епідемії холери жителів Гаїті. Про це повідомляє агентство Associated Press.

Піллай повідомила, що стала ініціатором проведення розслідування причин епідемії холери, яку вважають, занесли на о.Гаити миротворці ООН з Непалу, які прибули на острів незабаром після землетрусу в 2010 р. Виявлений на Гаїті холерний вібріон є ендемічним для регіону, в якому розташований Непал, і у багатьох жителів країни виробилася до нього стійкість. Однак холери на Гаїті ніколи не було, і тому країна виявилася не готова до боротьби з захворюванням. Іншим фактором стала антисанітарна обстановка, яка панувала в країні після сильного землетрусу.

Піллай зазначила також, що вже протягом року закликає до виплати компенсацій жителям Гаїті. Однак звідки надійдуть кошти, з яких пропонується виплачувати компенсації. вона поки не пояснила.

Епідемія холери на Гаїті, яка забрала з 2010 р. вже більше 800 життів, стала безпрецедентним ударом по репутації ООН. У лютому 2013 р. організація відхилила вимоги про виплату компенсації, заявивши, що користується імунітетом від будь-якого юридичного переслідування, однак родичі загиблих продовжують наполягати на розгляді справи в суді Сполучених Штатів. Нові докази істотно зміцнять їх позицію.

Підрозділів міжнародних миротворчих сил ООН прибули на Гаїті для допомоги в ліквідації наслідків руйнівного землетрусу, що стався на острові 12 січня 2010 р. За офіційними даними, число загиблих від стихії склало понад 220 тис. осіб, зниклих без вести - близько 870 осіб. Столиця країни порт-о-Пренс, була практично повністю стерта з лиця землі.