ua en ru

КНР і південноазіатські країни вимагають від США пояснень з приводу ведення шпигунської діяльності в регіоні

Китай і південноазіатські країни висловлюють обурення і вимагають пояснень від США на предмет повідомлень про те, що американська влада нібито веде шпигунську діяльність в регіоні. Згідно інформації, що з'явилася в ряді ЗМІ, посольства США і Австралії в регіоні служать хабами для збору секретної інформації із застосуванням спеціальних програм та обладнання, таємно розміщеного в будівлях дипломатичних представництв. Про це повідомляє Associated Press.

Згідно з документом, наданим колишнім працівником американських спецслужб Едвардом Сноуденом і опублікованому в німецькому виданні Der Spiegel, в диппредставництвах ряду країн, а саме США, Великобританії, Австралії та Канади, знаходиться секретна розвідувальна апаратура, призначена для збору електронних повідомлень. Всі перераховані країни, а також Нова Зеландія, є членами секретної угоди про обмін розвідувальною інформацією, іменованої "П'ять очей".

Розвідувальне обладнання оснащене антенами, які, як правило, маскуються і ховаються в архітектурних елементах будівлі.
Згідно з даними ЗМІ, обладнанням оснащені посольства в Джакарті, Бангкоці, Ханої, Пекіні та Ділі в Східному Тиморі, а також будівлі дипредставництв в Куала-Лумпурі і Порт-Морсбі, а також Папуа - Новій Гвінеї.

"Китай висловлює серйозну стурбованість повідомленнями і вимагає роз'яснень та пояснень", - заявила представник міністра закордонних справ КНР.

Міністр закордонних справ Індонезії Марті Наталегава заявив, що його уряд "не приймає і сильно протестує проти повідомлень про наявність обладнання для перехоплення телефонних переговорів в посольстві США в Джакарті".

Зазначимо, що повідомлення в азіатських ЗМІ на предмет наявності в посольствах секретного шпигунського устаткування з'явилися незабаром після того, як міжнародне співтовариство звинуватило Вашингтон в "прослушці" телефонних переговорів щонайменше 35 лідерів іноземних держав.