ua en ru

Клімкін закликав реформувати РБ ООН для уникнення зловживання правом вето

Клімкін закликав реформувати РБ ООН для уникнення зловживання правом вето Фото: Павло Клімкін виступив на дебатах у Радбезі ООН

Глава МЗС України назвав право вето однією з інституційних слабкостей Радбезу, яку використовує Росія

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав реформувати Раду безпеки ООН, щоб усунути зловживання правом вето її постійними членами. Про це він заявив під час виступу на відкритих дебатах у Раді безпеки ООН на тему "Дотримання міжнародного миру й безпеки: конфлікти в Європі", передає "Радіо Свобода".

"Рада безпеки має бути здатною давати дієву відповідь на криваві конфлікти незалежно від можливої присутності сторони конфлікту за цим столом як постійного члена Ради безпеки", - переконаний Клімкін.

З його слів, неприйнятно, щоб пункт Статуту ООН про те, що "сторона конфлікту повинна утримуватися від голосування", й надалі зневажався.

Глава МЗС зазначив, що вкрай необхідно запровадити чіткі процедури для належного виконання цієї статті.

Клімкін нагадав про конфліктну стратегію Росії

Він звернув увагу на низку конфліктів у Європі, спричинених діями "однієї держави", яка створює на континенті багато "гарячих точок": підбурює до конфлікту, бере у ньому участь, підтримує його, а потім підриває мирні зусилля.

"Якщо агресію цієї держави не стримати, кожен "заморожений конфлікт" перетвориться на гарячий, а держава-агресор створюватиме нові загрози і виклики", - зазначив Клімкін.

Він наголосив, що для ООН проблема в тому, що "архітектор цієї стратегії сидить за цим столом як постійний член Ради безпеки ООН".

"Маючи серйозну відповідальність зберігати мир і безпеку, ця держава - Росія - натомість вдалася до порушення документів, що були розроблені як наріжні камені миру", - заявив Клімкін.

"Росія використовує собі на користь слабкості інших. І одна з таких інституційних слабкостей, якою вона зловживає, є право вето в Раді безпеки ООН і правило консенсусу в ОБСЄ. А дієвого механізму притягнення зловмисника до відповідальності за його порушення ще не утворили", - додав міністр.

Нагадаємо, МЗС Росії заявило про блокування Україною заяви голови Ради безпеки ООН, присвяченої померлому 20 лютого 2017 року постійному представнику Росії в ООН Віталію Чуркіну.