ua en ru

Клімкін нагадав "Опоблоку", що саме Росія відрізала Крим від води

Клімкін нагадав "Опоблоку", що саме Росія відрізала Крим від води Фото: Павло Клімкін (РБК-Україна)

Клімкін підкреслив, що екологічна катастрофа в Армянську - це теж злочин, скоєний окупантами на чужій землі

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що швидкою реакцію на його заяву про неможливість постачання з України води до окупованого Росією Криму "Опозиційний блок" чітко засвітився як сила, яка інтереси України сприймає на московський лад. Про це він написав у Facebook.

Клімкін заявляє, що окупація Криму також стала причиною безлічі злочинів в усіх сферах, зокрема расової дискримінації, що є предметом українського позову до Міжнародного суду ООН, незаконного позбавлення волі політв’язнів, навмисного переселення з Росії до Криму нових колонізаторів шляхом примусового заміщення населення й нав’язування російського громадянства кримчанам.

""Опоблок" звинувачує мене в порушенні міжнародного права і навіть у геноциді... Річ у тім, що міжнародне право, на яке ви посилаєтеся, твердить прямо протилежне: всю відповідальність за ситуацію на окупованих територіях несе саме окупант. Це не Україна відрізала Крим від води, це зробила Росія, силою відрізавши Крим від України. Сама по собі окупація Криму є порушенням міжнародного права і людських прав усіх кримчан", - написав Клімкін.

Клімкін підкреслив, що екологічна катастрофа в Армянську - це теж злочин, скоєний окупантами на чужій землі.

Він також констатував, що його прогноз, що Росія використовуватиме ситуацію в Армянську для посилення тиску на Україну у питанні постачання води, повністю підтвердився, і зауважив, що "Росія все-таки дуже передбачувана у своїх підлостях".

"Шановні панове з "Опоблоку"! Якщо ви так переймаєтеся долею наших співвітчизників у Криму, то закличте Росію негайно припинити незаконну окупацію Криму, а також і Донбасу. Сподіваюся, ви ж маєте вплив на Москву. Чи все навпаки - це Москва має вплив на вас?", - резюмував міністр.

Нагадаємо, у перші дні викидів в Криму окупаційна влада зв'язувалась з керівництвом Херсонської області і просила воду для нібито покриття кислотного накопичувача. Пізніше стало відомо, що джерелом викидів став не кислотний накопичувач, а завод "Кримський Титан".

Додамо, на кордоні з тимчасово окупованих РФ Кримом працює пересувна моніторингова лабораторія.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що на півдні Херсонської області оголошено евакуацію у зв'язку з забрудненням у Криму в результаті збоїв у роботі "Кримського титану.