ua en ru

У КВУ назвали партії, які не мають юридично оформлених місцевих осередків

У КВУ назвали партії, які не мають юридично оформлених місцевих осередків Фото: у КВУ розповіли про "тіньових" комірках двох політпартій (cvu.org.ua)

Комітет вважає, що ці осередки не можуть здійснювати повноцінну діяльність

"Радикальна партія Олега Ляшка та партія" Народний Фронт" не мають місцевих осередків зі статусом юридичної особи. Про це свідчать дані дослідження, проведеного Комітетом виборців України.

Незважаючи на узаконений статус таких організацій, їх існування, на думку КВУ, не сприяє належній роботі регіональних структур, свідчить про централізований характер управління і може бути спробою тінізації партійного життя.

У комітеті пояснили, що без створення юрособи така клітинка не може здійснювати господарську та особливо фінансову діяльність, оскільки не має рахунків у банках.

Крім того, такі відділення дозволяють політичним партіям в ручному режимі висувати кандидатів на місцевих виборах, оскільки без оформлення юридичної особи осередки по суті не можуть сформувати та затвердити список кандидатів.

Ну і головне-це те, що за допомогою неофіційних осередків партії уникають необхідності звітувати перед Національним агентством з протидії корупції, оскільки йому підзвітні тільки юридичні особи.

"РПЛ і НФ формально мають осередки, однак де-факто вони є штучними утвореннями, які не здатні вести повноцінну діяльність ні у виборчий, ні в міжвиборчий період. З понад 700 осередків РПЛ і 600 осередків НФ ніхто не має статусу юридичної особи. Це призводить до того, що тисячі людей з регіональних структур партій змушені працювати в тіні, або не проводити активної діяльності", - зазначили в КВУ.

Також в комітеті опублікували інфографіку, яка показує скільки клітинок і яких партій мають статус юридичної особи.

У КВУ назвали партії, які не мають юридично оформлених місцевих осередків

Фото: кількість партосередків, які мають статус юридичних осіб

Нагадаємо, за даними КВУ, дві третини українських партій вказали нульові витрати у фінансовій звітності за ІІІ квартал 2017 року.