ua en ru

Китай поступово дистанціюється від звалилася економіки РФ. Названо головні кроки

Китай поступово дистанціюється від звалилася економіки РФ. Названо головні кроки Азійський банк інфраструктурних інвестицій (Фото: chinadialogue.net)

Китай і Росія заявили всьому світу минулого місяця, що їх дружба не має кордонів. Але після нападу Росії на Україну Китай почав дистанціюватися від економіки Росії, що знаходиться під санкціями.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

За останні кілька тижнів Пекін зробив ряд рішень, щоб дистанціюватися від ізольованої російської економіки.

Так, Китай істотно вплинув на падіння курсу рубля. Китайська валюта, юань, не торгується повністю вільно, її курс знаходиться в діапазоні, встановленому чиновниками Народного банку Китаю. Минулого тижня вони розширили вдвічі торговий діапазон рубля, дозволивши російській валюті падати швидше.

Пекін також не поспішає надавати Москві доступ до російських валютних резервів, які зберігаються в Китаї в юані. Сумарно в китайській валюті РФ зберігає близько 90 мільярдів доларів. Росія на цьому тижні заявляла, що хотіла б використовувати резерви в юанях. Народний банк Китаю досі не надав до них доступ.

Санкції, введені США і Європейським союзом, позбавили Росію доступу до оригінальних комплектуючих Boeing і Airbus. Раніше високопоставлений російський чиновник заявив, що Китай також відмовився виконувати роль посередника і відправляти в Росію деталі для літаків. В результаті Росія змушена шукати альтернативні джерела постачання комплектуючих.

Китай також заморожує інвестиції в інфраструктуру РФ і Білорусі. Азійський банк інфраструктурних інвестицій, що базується в Пекіні, заявив, що призупиняє всю свою діяльність в Росії та Білорусі у зв'язку з початком війни в Україні. У прес-службі банку також додали, що цей крок зроблено виключно в інтересах банку.