ua en ru

Китай направив до Лівії офіційну делегацію для обговорення участі у відновленні країни

Уряд Китаю направив у лівійську столицю м.Тріполі, офіційну делегацію чиновників Міністерства торгівлі, а також представників будівельних компаній, які вже працюють у Лівії . На порядку денному - обговорення з новим урядом безпеки китайських активів і участі у відновленні країни після державного перевороту, передає Reuters.

У рамках поїздки члени делегації відвідають лівійську столицю і м.Бенгазі - друге за величиною місто країни - для оцінки збитку через хвилювання в країні, а також зустрінуться в чиновниками нового уряду, щоб обговорити поточні будівельні об'єкти і спеціальні програми китайського уряду в північноафриканської країні .

Главою китайської делегації став директор з іноземних інвестицій Мінторгу Китаю Ван Шеньян. Основною темою поїздки китайської делегації, як повідомляється, стане житлове будівництво, розвиток залізничного сполучення і телекомунікацій в зруйнованій країні.

Уряд Лівії вже висловило свою подяку Китаю за участь у відновленні держави і висловило надію на розширення економічного співробітництва в перспективі.

Нагадаємо, громадянська війна в Лівії спалахнула на тлі подій "арабської весни" в березні 2011 р. Проти режиму полковника Муаммара Каддафі, засновника Лівійської Джамахірії, почалося повстання в м.Бенгазі та інших населених пунктах сходу країни. Пізніше в рамках резолюції Організації Об'єднаних Націй (ООН) бунтівників підтримала авіація НАТО. 20 жовтня 2011 р. був захоплений у полон і убитий сам Каддафі. Влада в країні тепер офіційно належить тимчасовому органу влади - Перехідній національній раді (ПНР), основним завданням якої є створення нового законодавства.

Однак 23 січня повідомлялося, що в лівійському місті Бані-Валід, розташованому на південний схід від Тріполі, знову почалися бої між так званими лоялістами, що підтримують Перехідну національну раду (ПНР), і прихильниками вбитого полковника Муаммара Каддафі. В ході зіткнень загинули чотири людини, ще близько 20 отримали поранення.