ua en ru

Китай до 2030 р. стане найбільшим у світі споживачем нафти, - МЕА

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) в опублікованому ним сьогодні доповіді "Огляд світової енергетики-2013" прогнозує, що до 2030 р. Китай замість США стане найбільшим у світі нафтових споживачем. Про це повідомляє агентство "Сіньхуа".

У доповіді наголошується, що провідними енергетичними споживачами світу стають Китай, Індія, Близький Схід та інші ринки, що розвиваються, які послужать стимулом до збільшення світового попиту на енергоресурси на третину та вище.

У документі прогнозується, що приблизно в 2030 р. за обсягом споживання нафти Близький Схід випередить ЄС. Після 2020 р. Індія стане світовим лідером за темпами зростання попиту на нафту. До 2035 р. Північна Америка перетвориться в нафтового експортера, а Азія - центр світової нафтової торгівлі.

До 2035 р. викопні енергоносії надалі будуть займати провідну частку у світовому енергобалансі. Ціна на нафту підніметься до 128 дол. за барель. Попит на неї на світовому ринку складе 101 млн бар. у добу, говориться в огляді.

У доповіді прогнозується також бурхливий розвиток відновлюваної енергетики, на яку припадає половина приросту електропотужності. Китай займе перше місце по амплітуді зростання обсягу електроенергії, виробленої поновлюваними джерелами енергії.

До 2035 р. на енергетику буде припадати дві третини викидів парникового газу в світі. Незважаючи на заходи різних країн щодо зменшення вуглецевих викидів середня температура атмосфери підвищиться на 3,6 градуса замість передбачуваних 2 градусів.