ua en ru

Китай готовий розширити участь у подоланні боргових проблем Європи, - Вень Цзябао

Прем'єр Держради КНР Вень Цзябао сьогодні на 14-й зустрічі керівників Китаю і ЄС заявив, що китайська сторона готова розширити участь в подоланні боргових проблем Європи і має намір підтримувати тісні контакти і співробітництво з європейською стороною, передає "Сіньхуа".

14-а зустріч керівників Китаю і ЄС, на якій були присутні прем'єр Держради КНР Вень Цзябао, голова Європейської ради Херман Ван Ромпей і голова комісії ЄС Жозе Мануел Баррозу, відбулася сьогодні в китайській столиці. Лідери Китаю та ЄС провели також спільну зустріч з журналістами.

Щодо боргових проблем Європи Вень Цзябао заявив, що Китай твердо підтримує намір європейської сторони подолати дані проблеми і зберігає впевненість у євро та європейській економіці. Китайська сторона підтримує проведену ЄС політику посилення фінансової дисципліни і сподівається, що європейська сторона буде і далі передавати іншому світу ясний і потужний позитивний сигнал.

Ван Ромпей заявив, що європейська сторона вітає позицію Вень Цзябао. Китай бере участь у вирішенні європейських боргових проблем шляхом покупки держборгу деяких членів ЄС, а також шляхом участі у відповідних механізмах по стабілізації ЄС. В якості одного з консенсусів, досягнутих на нинішній зустрічі керівників Китаю і ЄС, сторони домовилися проводити консультації щодо подальшої участі китайської сторони у вирішенні європейських боргових проблем, а також обговорювати шляхи розвитку співробітництва.

Ван Ромпей подякував Китай за надану європейській стороні допомогу і підтримку. Він вказав, що керівники Греції та інших країн ЄС мають приймати активні заходи для стабілізації єврозони. Європейська сторона очікує, що тісна європейсько-китайське співробітництво зміцнить стабільність єврозони.

На 14-й зустрічі керівників Китаю і ЄС сфокусовано обговорювалися існуючі для Китаю і Європи шляху спільного подолання кризи, поглиблення партнерських відносин, сприяння розвитку Китаю і Європи, а також бурхливому і стійкого зростання світової економіки в умовах європейської боргової кризи. Сторони також обмінялися думками з общеволнующім гострим регіональних питань.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що влада Китаю вивчає можливість більш активної фінансової підтримки єврозони через Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) і Європейський стабілізаційний механізм (ESM).