ua en ru

Кіпр: капітал біжить, нерухомість залишається

Більшість аналітиків світу сходяться на думці, що з банків острова та інших установ будуть хаотично вилучатися всі інвестиції, причому, не тільки росіяни. Згідно з даними Emerging Portfolio Fund Research, лише за минулий тиждень було виведено 139 млн. дол. іноземних інвестиційних капіталів з коштів, вкладених у російські компанії. Це рекордна сума для щотижневих показників за останні 2 роки. Також для ринку нерухомості Кіпру зірки не обіцяють нічого хорошого: виведений капітал швидше за все перепрячут в Нідерландах ( 5%-ний податок на дивіденди, 2%-ний податок на відсотки і роялті - 10%), ОАЕ (5%; 3%; 10%), Сінгапурі (5%; 10% ; 7,5%) або Швейцарії (5%; 10%; 10%).

Однак останній варіант не найкращий для вкладників після того, як країну змусили ділитися даними, що фактично порушує банківську таємницю. Тому найвірогіднішими напрямками для перекачування капіталу стануть Бермуди, Каймани острови та інші явні офшори (див.: Кіпр: знизиться привабливість острова для російського бізнесу?). Найбільш ймовірно - країни, що знаходяться під британською юрисдикцією. Виграла від цього Німеччина? Ніяк немає. Жоден з аналітиків не бачить в Німеччині «тиху гавань» для капіталів. Швидше за все, плюндруючи оплот росіян інвестицій, німці розраховували вирішити деякі власні проблеми, як-то ринок нерухомості та безлад на ринку ріелторських послуг.

Зараз ціни на німецьку нерухомість залишаються одними з найнижчих у Європі, з-за чого з кожним роком збільшується потік іммігрантів. Але в уряду немає ресурсів, щоб штучно підняти ціни на квадратні метри, тому, Німеччина зважилася на «обхідний маневр»: опустити ціни на нерухомість в інвестиційно привабливих країнах з багатою курортної і туристичної інфраструктурою: Греція, Іспанія і Кіпр. Втім, ціни в Іспанії навіть зараз не можна назвати самими низькими. Однак це не спрацює з Кіпром - впевнені аналітики журналу "Біржовий лідер".

Нерухомість Кіпру: перший сценарій

Ціни на нерухомість впадуть і ринок зазнає найбільший дефолт. Це стане можливим тільки в тому випадку, якщо росіяни дійсно приймуть рішення масово покинути острів і відмовитися від перспектив. А адже за галасом з ліквідацією та реструктуризацією банків усі забувають про те, що, незважаючи на те, що сума активів в банках перевищує ВВП країни в 8 разів, на першому місці по формуванню того самого ВВП варто не фінансовий сектор, а саме туризм. Куди можуть зникнути адаптовані під російських бізнесменів житлові масиви і школи, дитячі садки та інші будівлі, що зводилися на острові не один рік (див.: Кіпр: схема порятунку острівної держави виглядає абсолютно абсурдно).

М'який клімат, безумовно, не такий привабливий, як м'які умови оподаткування, але теж багато значить. А зараз, після ліквідації основ для офшору, туристична галузь лише зміцнить свої позиції. А значить - втеча капіталу якщо і відбудеться, дуже ймовірно, що частина його вкладуть у більш надійну довгострокову перспективу - нерухомість Кіпру.