ua en ru

Києву необхідно відновити зарахування до бюджету міста 100% податку на доходи фізичних осіб, - Крамаренко

Києву необхідно відновити положення Бюджетного кодексу та закону України щодо зарахування до бюджету міста Києва 100% податку на доходи фізичних осіб та передбачити місцевим бюджетом зарахування 25% податку на прибуток підприємств недержавної форми власності. Про це вчора на комітеті економічних реформ в Київській міській державній адміністрації (КМДА) повідомив заступник голови КМДА Руслан Крамаренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"На жаль, ті принципи, які передбачені Бюджетним кодексом, а саме, принципи справедливості і неупередженості до Києва, не було застосовано. В результаті, місто Київ отримує лише 50% податку на доходи фізичних осіб на відміну від інших місцевих бюджетів. Вважаємо за необхідність відновити положення Бюджетного кодексу України та закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" стосовно зарахування до бюджету міста Києва 100% податку на доходи фізичних осіб. Актуальним залишається питання ресурсного забезпечення делегованих державою повноважень. Контрольні показники Міністерства фінансів України по видатках на виконання делегованих повноважень менші, ніж реальна потреба в коштах... З метою збільшення фінансового ресурсу пропонується передбачити місцевим бюджетом 25% податку на прибуток підприємств недержавної форми власності", - зазначив Крамаренко.

Також він підкреслив, що Міністерство фінансів України при обрахунку показників видатків використовує статичні дані, за якими населення столиці складає 2,8 млн осіб, а фактично, за різними підрахунками, в місті проживає від 3,8 до 4,2 млн осіб. Це збільшує навантаження на інфраструктуру міста та потребує додаткових витрат. В результаті Київ спрямовує на це власні кошти, які можна було б витратити на такі галузі, як житлово-комунальне господарство, дорожнє господарство та інші.

"У нас є значні ресурси, які ми вимушені спрямовувати на "латання дірок" через недосконалість міжбюджетних відносин", - наголосив Крамаренко.

Крім цього, заступник голови КМДА наполягає на необхідності прийняття закону про франчайзинг, про мікрокредитування малого та середнього бізнесу, а також про адміністративні послуги.

Нагадаємо, Крамаренко також заявив, що завдяки ефективному землекористуванню бюджет Києва можна збільшувати на 2 млрд грн щорічно, держбюджет - на 20-25 млрд грн.