ua en ru

Кияни вимагають від влади і політиків розблокувати центр міста

Понад 1,3 тис. киян підписалися під вимогами до влади звільнити проїжджу частину вул. Хрещатик від наметів, а Київську міську державну адміністрацію - від мітингувальників. Збір підписів під вимогами наведення порядку в центрі столиці України організувала ініціативна група і соціальний рух "За здорову націю".

Як йдеться у зверненні киян, "блокування вул. Хрещатик та Майдану Незалежності певними політичними силами та їхніми прихильниками порушує законні конституційні права громадян України, в першу чергу киян, що проживають в даному районі. Захоплення КМДА, у свою чергу, призвело до погіршення ситуації з забезпеченням життєдіяльності Києва, а також спричинило неможливість для громадян звертатися безпосередньо до керівництва міста Києва і депутатів Київської ради".

"Виникає небезпека поширення інфекційних захворювань, терористичних актів, підвищення активності кримінальних елементів. Батьки бояться пускати дітей до школи, а малюків - в дитячі садки в цьому районі. Люди, що проживають на прилеглих територіях, взагалі не можуть заснути вночі через постійне звучання музики і виступів політиків", - йдеться у зверненні.

Кияни також скаржаться, що в центрі міста без підвезення їжі та води залишилися школи і дитячі садки, а хворі були позбавлені можливості отримати швидку медичну допомогу.

"Це не демократія, це хаос. 50 тис. людей опинилися заручниками політиків, які, скориставшись напругою в країні, продовжують закликати людей до війни, готуючи грунт для розколу України", - йдеться у зверненні.

Враховуючи це, кияни вимагають від влади і політичних сил, що стоять за політичними акціями в центрі столиці, звільнити Хрещатик, розблокувати рух транспорту по головній вулиці міста та організувати прибирання території. Також жителі столиці вимагають звільнення захоплених будівель, зокрема КМДА.

Водночас, кияни не проти того, щоб мирні мітингувальники, не порушуючи громадського спокою і порядку, збиралися на Майдані Незалежності у відповідності з законодавством України.

Як зазначила лідер соціального руху "За здорову націю" Вікторія Шилова, "жителі центру міста охоче підписуються під вимогами. І якщо спочатку жителі столиці підтримували акції, сьогодні все більше киян виступають за їх припинення", - розповіла Шилова, додавши, що ініціативна група продовжує збір підписів і сподівається, що влада прислухається до думки киян.