ua en ru

КМДА створила робочу групу з питання створення муніципального страховика

Київська міська держадміністрація (КМДА) приступила до створення муніципального страховика, що спеціалізується на добровільному медичному страхуванні киян. У департаменті комунальної власності КМДА повідомили, що їм надійшло шість заявок від страховиків, які були готові перейти у власність міста, пише "Комерсант-Україна".

Київ приймав заявки СК на покупку з 1 по 11 березня. Об'єкт покупки повинен був мати ліцензію на добровільне медичне страхування, досвід роботи на ринку не менше п'яти років, київську реєстрацію, стосовно нього повинні були відсутніми невиконані заходи впливу Нацкомфінпослуг і скарги від страхувальників.

У департамент комунальної власності Києва були подані заявки від таких компаній, як "Добробут і захист", "Поінт", "Контакт страхування", "Унік", "Крона", страхове товариство "Мегаполіс". Про компанії "Унік" (створена в 2007 р.) і "Контакт страхування" (2006 р.) у відкритому доступі немає даних - у них відсутні навіть сайти. Інші чотири СК входять в топ-100 страховиків рейтингу журналу Insurance Top. "Крона" в 2012 р. залучила 31,6 млн грн премій (68-е місце), з них 20,4 млн грн - з добровільного медичного страхування (16-е місце в цьому сегменті), СО "Мегаполіс" - 17, 1 млн грн (78-е місце) і 3,1 млн грн (36-е) відповідно. Дані по компанії "Поінт" є тільки за 2011 р.: зібрала премій на 30,9 млн грн (67-е місце), з них по ДМС - всього 812,9 тис. грн (46-е). "Добробут і захист" залучила в 2011 р. на ринку 10,1 млн грн (85-е), але не увійшла в топ-50 за ДМС.

У ході активного пошуку об'єкта для покупки київська влада через посередника зверталися до акціонерів СК "Нафтагазстрах" з проханням купити частину їх бізнесу.

У КМДА наголошують, що спочатку "були визначені критерії відбору страховиків, в які не входив вартісний критерій". І хоча у відповіді КМДА не міститься прямого визнання завищених цінових пропозицій страховиків, місто змінило стратегію - замість покупки СК він тепер створює її з нуля. "Зараз питання створення страхової компанії, заснованої на комунальній власності територіальної громади Києва, обробляється відповідно до розпорядження КМДА N693 від 14 травня "Про створення робочої групи з опрацювання питання створення страхової компанії", - повідомили в прес-службі КМДА.

Страховики впевнені, що створення компанії з нуля - не кращий варіант.

Витрати на створення нової страхової компанії складають від 10 тис. до 100 тис. дол., при цьому мінімальний статутний капітал повинен бути не менше 1 млн євро. У разі прийняття нової редакції закону "Про страхування" вимоги до капіталу СК підвищать до 2,2 млн євро. У міському бюджеті таких коштів поки немає.