ua en ru

КМДА та USAID розробляють Муніципальний енергетичний план

У 2012 р. Київська міська державна адміністрація (КМДА) разом із Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) розробить Муніципальний енергетичний план - нову систему роботи, яка передбачає удосконалення загальноміської інформаційної системи енергоменеджменту та управління рухом енергетичних, матеріальних та фінансових потоків. Таку систему передбачено створити на виконання ініціативи «Ощадлива енергетика» Стратегії розвитку Києва до 2025 р. Серед першочергових заходів плану - проведення енергетичних аудитів та аудитів теплопостачання десяти житлових будинків та десяти типових бюджетних установ, повідомили в ГУ енергетики, енергоефективності та енергозбереження КМДА.

За результатами роботи будуть розроблені інвестиційні проекти модернізації систем теплопостачання багатоповерхових будинків столиці. Планується, що в результаті проведення заходів використання теплової енергії закладів комунальної сфери та житлових будинків зменшиться на 30-50%.

Буде запроваджено пілотні проекти систем гарячого водопостачання шести типових 9- та 16-поверхових житлових будинків столиці. Згідно плану заходів, там встановлять теплові насоси, що дозволить знизити залежність від централізованого теплопостачання не менше, ніж на 50%. Згодом така система запрацює у понад 2 тис. будинків Києва.

«Реалізація заходів із проведення енергетичних аудитів дозволить розробити проекти модернізації теплопостачання та провести заходи з енергозбереження. Це дозволить суттєво зменшити витрати мешканців та установ столиці на опалення. Очікується, що завдяки проведеним заходам, енерговитрати буде зменшено на 30-50%», - зауважив голова КМДА Олександр Попов.

Загальним завданням впровадження ініціативи «Ощадлива енергетика» Стратегії розвитку Києва до 2025 р. є реалізація завдання загальноєвропейської програми «20/20/20», яка передбачає до 2020 р. скорочення викидів парникових газів на 20%, зменшення енергоємності ВРП на 20% та забезпечення 20% енергії з зелених та альтернативних джерел.