ua en ru

КМДА хоче провести в Києві реформу лікарняних стаціонарів

Департамент охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації (КМДА) передав до Київради проект рішення про проведення реформи системи охорони здоров'я в столиці. Про це пише "Комерсант-Україна".

Раніше реформа проводилася тільки в двох пілотних районах - Дарницькому та Дніпровському. Документ КМДА передбачає організацію в Києві трьох госпітальних округів. Госпітальний округ N1 включить стаціонари Дарницького, Дніпровського та Деснянського районів і надаватиме допомогу 1 млн 31 тис. осіб. Госпітальний округ N2 сформують зі стаціонарів Подільського, Шевченківського, Оболонського та Печерського районів. Він обслуговуватиме 886 тис. чоловік. Округ N3 ​​об'єднає медустанови Голосіївського, Святошинського та Солом'янського районів з 927 тис. чоловік.

До складу кожного округу будуть входити багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування для дорослих (їх буде 5) і для дітей (2 лікувальні установи). Крім того, в місті працюватиме 17 лікарень планового лікування з трьома хоспісної відділеннями, 4 спеціалізованих медцентру (пологового будинку) і 2 лікарні відновного лікування.

Лікарні інтенсивного лікування для дорослих будуть створені на базі Київської міської лікарні швидкої допомоги, міських клінічних лікарень N1, N6, N8, N12. Подібні заклади для дітей відкриють у дитячих клінічних лікарнях N1 і N2. У департаменті вважають, що за однією дитячої лікарні швидкої медичної допомоги на лівому і правому березі достатньо, виходячи з чисельності дітей у Києві (близько 600 тис.).

Кожна з 17 медустанов планового лікування буде мати профільні центри. Пропонується, що у клінічній лікарні N2 працюватиме спеціалізований центр термічних ушкоджень; в лікарні N3 - центр нефрології та гемодіалізу, міський центр пластичної мікрохірургії та хірургії кисті, а також центр інтенсивної терапії сепсису; в лікарні N4 - центр розсіяного склерозу і відновної ортопедії; в лікарні N5 - центр профілактики і боротьби зі СНІДом, а також лікування професійних патологій; в лікарні N9 - гематологічний і гемофілічного центри; в лікарні N10 - центр хірургії печінки та підшлункової залози; в лікарні N15 - герніологіческій і гепатологічний центри; в лікарні N18 - центри нейрореабілітації та проктології. Олександрівська лікарня буде спеціалізуватися на лікуванні судинних захворювань. Лікарні для планового лікування дітей створять на базі дитячих клінічних лікарень N3 і N4 у Солом'янському районі, N5 у Святошинському районі, N6 і N8 у Шевченківському районі та N7 у Печерському районі. Лікарні відновного лікування будуть організовані в лікарні N11 Дніпровського району та дитячої лікарні N9 Подільського району.

Читайте також: Система стимулювання лікарів повинна працювати не тільки в пілотних регіонах, - Акімова