ua en ru

Катар надасть палестинській владі фіндопомогу в 150 млн дол. для полегшення боргового тягаря

Уряд Катару погодився надати фінансову допомогу палестинській владі розміром в 150 млн дол. для полегшення боргового тягаря, повідомив державний секретар Сполучених Штатів Америки Джон Керрі 21 жовтня, також заявивши, що ізраїльсько-палестинські мирні переговори інтенсифікуються, передає Reuters.

Керрі повідомив журналістам після зустрічі з представниками арабських держав Близького Сходу в Парижі, що сторони рішуче налаштовані на досягнення позитивного результату в ході поточних переговорів, поновлених 29 липня 2013 р., метою яких є укладення мирного договору протягом 9 місяців.

Ізраїльтяни і палестинці вже провели 13 зустрічей з моменту відновлення переговорів після трирічної перерви, в т.ч. три зустрічі протягом останніх чотирьох днів, повідомив Керрі.

Привітавши готовність Катару допомогти палестинцям в обслуговуванні заборгованості, Керрі повідомив, що він вважає, що інші арабські країни також повинні допомогти палестинцям, однак ніяка економічна допомога не може зрівнятися з політичним сприянням, сказав держсекретар.

"Я впевнений, що уряди інших арабських держав оцінюють свої можливості й приймають рішення і що до цієї ініціативи (Катару) приєднаються інші по мірі нашого руху вперед", - сказав Керрі.

Інтенсивність ізраїльсько-палестинських переговорів значно зросла, але прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху і палестинський президент Махмуд Аббас не зустрічалися з моменту відновлення переговорів.

Керрі проведе зустріч з Нетаньяху в Римі 23 жовтня 2013 р. для переговорів щодо іранської ядерної програми - США та Ізраїль вважають, що Тегеран розробляє ядерну зброю, хоча режим аятолли все заперечує, так само як і процес мирного врегулювання в Палестині.

Сполучені Штати хочуть бути посередником в укладенні угоди, в рамках якого Ізраїль зможе мирно співіснувати з новим палестинським державою, створеною на Західному березі р. Йордан і в секторі Газа - на землях, окупованих Ізраїлем у ході війни 1967 р.