ua en ru

Кастро відкинув звинувачення в порушенні санкцій ООН у випадку з перевезенням зброї північнокорейським судном

Колишній президент Куби Фідель Кастро засудив "наклепників", заявляють, що острівна соціалістична республіка намагається обійти санкції ООН". Так він прокоментував інцидент з північнокорейським судном, що прямував у КНДР з Куби зі схованою партією зброї на борту.

У своїй офіційній заяві Ф.Кастро назвав звинувачення Куби в спробах "допомогти КНДР обійти санкції ООН" "наклепом на адресу революції", передає Associated Press з посиланням на державні кубинські ЗМІ.
Як повідомлялося раніше, 15 липня Панама затримала північнокорейське судно, що прямувало в КНДР з Куби, таємно перевозило зброю в контейнерах з цукровим піском. Про затримання судна повідомив президент Панами Рікардо Мартінеллі. Судно під прапором КНДР було зупинено в порту Мансанільо увечері 15 липня 2013 р., після того як панамські влади отримали інформацію про передбачуване вантаж наркотиків на його борту. В ході обшуку замість наркотиків були виявлені незадекларовані кошти озброєння. Екіпаж корабля чинив опір при арешті, а капітан судна спробував покінчити з собою.

Проти КНДР введено ембарго на імпорт і експорт озброєнь, за винятком легкої стрілецької зброї і боєприпасів до нього. Для будь-яких збройових поставок в КНДР необхідно заздалегідь сповіщати комітет по санкціях РБ ООН.