ua en ru

Каракас направив запит до Радбезу ООН з проханням розглянути збройний конфлікт в сусідній Колумбії.

Венесуела направила запит до Ради безпеки Організації об'єднаних націй (ООН) з проханням розглянути збройний конфлікт в сусідній Колумбії, передає Associated Press з посиланням на представників Каракаса в ООН. За їх словами, цей конфлікт є серйозною загрозою миру в регіоні, причому ситуація ускладнюється присутністю військових баз США на колумбійській території.
З 1964 р. в Колумбії війну проти уряду країни веде угрупування "Революційні озброєні сили Колумбії" (ФАРК). Вона виступає за побудову в країні суспільства соціальної справедливості і соціальної рівності. Втім, цю організацію звинувачують в наркоторгівлі і викраданнях людей. США і Євросоюз вважають ФАРК за терористичне угрупування, проте Венесуела і Еквадор підтримують її учасників. Окрім ФАРК боротьбу проти уряду Колумбії веде і ряд інших екстремістських організацій.
В кінці жовтня Колумбія і США підписали договір, який дозволяє американській армії використовувати колумбійські військові бази. Президент Венесуели Уго Чавес назвав тоді цей політичний хід загрозою безпеки в регіоні.
Згідно з угодою, в Колумбії збережеться угрупування з 1 тис. 400 військових США, які надаватимуть допомогу владі країни в боротьбі з наркоторгівлею. Військові розташовуватимуться на території семи військових баз в країні.
Крім того, суперечності між Каракасом і Боготою зростають через дії повстанців в Колумбії. У жовтні 2009 р. вони викрали в прикордонному районі Венесуели аматорську футбольну команду у складі 11 людей. Пізніше всі футболісти були знайдені мертвими.
9 листопада 2009 р. У.Чавес закликав армію країни готуватися до можливої війни з Колумбією. Він заявив, що необхідно підготуватися до того, що США спровокують збройний конфлікт між двома державами.