ua en ru

Кандидат від опозиції на пост прем'єра ФРН закликав припинити переговори про створення ЗВТ з США

Кандидат у прем'єр-міністри ФРН від Соціал-демократичної партії Пеєр Штайнбрюк заявив, що необхідно призупинити переговори з США про створення трансатлантичної зони вільної торгівлі до отримання докладних пояснень Вашингтона з приводу діяльності Агентства національної безпеки (АНБ), передає Associated Press з посиланням на інтерв'ю німецьким ЗМІ.

Суперник Ангели Меркель на майбутніх 22 вересня 2013 р. виборах федерального канцлера, зокрема, заявив: "Я б перервав переговори доти, поки американці не дадуть відповідь, чи ведеться спостереження за якими-небудь німецькими чи європейськими установами".

Штайнбрюк піддав критиці намір уряду Меркель укласти з США угоду, що усунула б законодавчі бар'єри в торгівлі між двома країнами, тоді як Берлін "навіть не може бути впевнений, що американці не сидять у нього під столом з підслуховуючими пристроями".

Водночас деякі незалежні спостерігачі в Німеччині припускають, що підготовлювана угода покликана забезпечити захист особистих даних на міждержавному рівні.

Раніше повідомлялося, що АНБ щомісяця отримує з Німеччини більш 500 млн файлів. Хоча Меркель висловилася на користь створення єдиної європейської системи захисту даних і закликала ввести законодавчу норму, яка зобов'язувала б великі інтернет-сайти і соціальні мережі примусово розкривати способи передачі інформації, опозиція отримала в розпорядження вагомий привід для критики чинного уряду.

Нагадаємо, на початку серпня 2013 р. Німеччина розірвала угоду про обмін даними із спецслужбами США.