ua en ru

Кабмін планує переглянути ставки акцизу на паливо

Кабінет міністрів України планує переглянути ставки акцизу на паливо.

Кабінет міністрів України планує переглянути ставки акцизу на паливо. Про це йдеться в проекті закону про внесення змін в Податковий кодекс, який є в розпорядженні "Апострофа".

Під оподаткування планується включити альтернативне моторне паливо. У бік збільшення переглядається і податкове навантаження на транспортні засоби, а також рента при видобутку корисних копалин. Наприклад, на нафту і конденсат, що залягає на глибині до 5 тис. м з 39% від вартості товарної продукції - до 45%, більше 5 тис. м - з 18% до 21%.

На видобуток газу ставки можуть залишитися незмінними. Нагадаємо, минулого тижня глава ГФС Ігор Білоус заявляв, що рентні ставки будуть оптимізовані в бік зменшення, проте наскільки саме, він не уточнював.

За словами джерела в Мінфіні, на перше півріччя відомство все-таки планує залишити ставки на нинішньому рівні, після чого механізм адміністрування буде змінено. "Остаточна модель ще не виписана. Але є принципово новий підхід, який вже обговорено з прем'єр-міністром, зараз податкової та Мінфіну поставлено завдання виписувати нову модель", - розповіло джерело.

Один з радників глави ГФС заявив, що зниження рентних ставок було б цілком доцільним рішенням, так як щомісяця, маючи зобов'язання по сплаті кількох мільйонів гривень ренти, бізнес просто відмовляється вкладати інвестиції у видобуток.

Нагадаємо, в середині листопада Кабмін зменшив розмір акцизу на алкоголь і тютюн.