ua en ru

Гонтарєва заявила про вкрай низьку якість активів більшості банків-банкрутів

Гонтарєва заявила про вкрай низьку якість активів більшості банків-банкрутів Фото: активи неплатежеспособныхбанков неякісні

Неплатоспроможність банки заборгували НБУ 53 мільярдів гривень

Якість більшості активів, які повинні бути продані для покриття боргів неплатоспроможних банків перед НБУ, є незадовільним. Про це сьогодні під час прес-конференції заявила голова НБУ Валерія Гонтарєва, передає кореспондент РБК-Україна.

"Загальна заборгованість неплатоспроможних банків перед НБУ на сьогодні становить 53 мільярди гривень. З них 46,6 мільярда - це борг за основною сумою забезпечення і 7 мільярдів - це борг з відсотками", - заявила Гонтарєва, зазначивши, що за всіма цими кредитами забезпеченням є активи, які можуть бути продані для закриття заборгованості перед НБУ.

"На жаль, якість цих активів у більшості незадовільний. Я вам можу сказати, що НБУ зробив вже все можливе, щоб такого ніколи не повторювалося", - додала Гонтарєва. Вона також нагадала, що регулятор змінив всі процедури видачі рефінансування та аналізу якості активів.


Голова Нацбанку також зазначила, що більшість відповідних кредитів було видано в 2008-2010 роках.

"Всього за 2,5 року ми передали у Фонд гарантування вкладів 80 банків. Частина з них мала кредити рефінансування від НБУ", - сказала Гонтарєва.

З 2014 року НБУ проводить очищення банківської системи від схемних і неплатоспроможних банків, а також банків з непрозорою системою власності.

Як повідомлялося, НБУ готовий підключити всі банки до системи BankID до 2017 року.