ua en ru

У Кабміні впевнені у перемозі України в суперечках із Росією в ЄСПЛ

У Кабміні впевнені у перемозі України в суперечках із Росією в ЄСПЛ Фото: Іван Ліщина назвав очікування від позовів у ЄСПЛ

Щодо сходу України стосовно Росії в ЄСПЛ ще немає жодних рішень

Україна переможе у суперечках із Росією в Європейському суді з прав людини. Про це заявив урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина в ефірі телеканалу ZIK.

"Для того, щоб перемогти, потрібно працювати. І команда з міждержавних спорів працює практично цілодобово. Наше завдання - перемогти, і ми переможемо в цій суперечці", - запевнив він.

Як наголосив Ліщина, щодо сходу України стосовно Росії в ЄСПЛ ще немає жодних рішень.

"Європейський суд визначить, яка з держав відповідає за яку з територій (Донбас). Тобто, якщо ми будемо досить переконливі (а я впевнений, що ми будемо) і доведемо, що територія, яку ми зараз називаємо окупованою, на цю територію Росія поширила свою юрисдикцію, відповідно будь-які порушення на цій території - це буде відповідальність РФ", - пояснив чиновник.

Водночас він нагадав, що в Росії є своєрідний підхід до рішень Європейського суду.

"У них Конституційний суд має право ухвалювати рішення, що вказане рішення ЄСПЛ можна не виконувати. Це абсолютно унікально для Ради Європи, інших таких держав немає, це абсолютне порушення Європейської конвенції з прав людини - тут зовсім немає жодних питань", - підкреслив урядовий уповноважений.

Ліщина також повідомив, що особисто не бачив позовів українців до нашої держави, поданих у ЄСПЛ.

"Уся статистка за ними (позовами - ред.) у секретаріаті Євросуду. І поки мені ЄСПЛ їх не передасть відповідним чином, з інформацією і питанням, я просто не знаю, на що українці їм скаржаться", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Міністерство юстиції України готує шостий позов проти РФ у Європейський суд із прав людини.