ua en ru

Кабмін схвалив Бюджетну декларацію на 2011 р.

Кабінет міністрів України схвалив Декларацію цілей та завдань бюджету на 2011 р. (Бюджетну декларацію). Відповідна постанова від 19 квітня 2010 р. №315 опублікована на офіційному сайті уряду.

Згідно документу, граничний розмір дефіциту бюджету має становити не більше 4,5% прогнозованого річного обсягу валового внутрішнього продукту, частка перерозподілу ВВП через зведений бюджет має бути збережена на рівні, що не перевищує прогнозований на 2010 р. та не більше ніж 30,5%, з урахуванням можливого внесення змін до актів податкового законодавства та зміни обсягів спеціального фонду бюджету, обсяг державного боргу утримується на економічно безпечному рівні (не більше 40% ВВП) шляхом здійснення державних запозичень з метою забезпечення економічної та фінансової стабільності.

Документ передбачає надання гарантій Кабінетом міністрів України в обсязі не більше 3% ВВП для реалізації інвестиційних та інноваційних проектів; встановлення питомої ваги видатків розвитку та надання кредитів орієнтовно на рівні 13-14% усього обсягу видатків та надання кредитів з державного бюджету з урахуванням можливих змін у структурі видатків та внесення змін до законодавства.

Уряд у 2011 р. планує приділити особливу увагу житлово-комунальній сфері, залученню інвестицій, податковій реформі, галузі освіти тощо.

Бюджетної декларацією також передбачено збалансування фінансових планів НАК "Нафтогаз України" та її підприємств і компаній без залучення бюджетних коштів, державних цінних паперів, надання розстрочень і відстрочень у сплаті податкових зобов'язань; зниження дефіциту Пенсійного фонду України і забезпечення його збалансованості шляхом скорочення обсягу пільг із сплати страхових внесків, оптимізації максимальної величини заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, та розміру пенсій, поетапного переходу до єдиних правил призначення пенсій.

Документ також передбачає скорочення переліку захищених статей видатків з передбаченням визначення захищених статей видатків переважно соціального характеру на оплату праці працівників бюджетних установ, нарахування на заробітну плату, придбання медикаментів та перев'язувальних матеріалів, забезпечення продуктами харчування, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, поточні трансферти населенню, поточні трансферти місцевим бюджетам; а також визначення захищеними видатками на 2011 р. видатків на обслуговування державного боргу, реформування та розвиток Збройних сил, розвідувальну діяльність, забезпечення живучості та вибухопожежобезпеки арсеналів, баз і складів озброєння, ракет і боєприпасів Збройних сил, утилізацію звичайних видів боєприпасів, непридатних для подальшого зберігання та використання, будівництво (придбання) житла для військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, підготовку кадрів вищими навчальними закладами I-IV рівня акредитації, фундаментальні дослідження, прикладні наукові та науково-технічні розробки, заходи, пов'язані з підготовкою і проведенням Євро-2012.

Крім того, Бюджетна декларація передбачає перегляд та оптимізацію переліку джерел наповнення та відповідних напрямів використання коштів спеціального фонду з метою зменшення його частки у державному бюджеті (крім власних надходжень бюджетних установ).

Згідно документу, у 2011 р. заплановане також забезпечення системного підвищення мінімальної заробітної плати і збільшення допомоги при народженні дитини.