ua en ru

Кабмін заклав у проект бюджету-2015 прогноз падіння ВВП 4,3%, інфляції 13,1%

Кабмін заклав у проект бюджету-2015 прогноз падіння ВВП 4,3%, інфляції 13,1%

Кабінет міністрів України прогнозує падіння ВВП на 4,3%, та рівень інфляції 13,1% на 2015 рік. Про це йдеться у прогнозі економічного і соціального розвитку України на 2015 рік, представленому у проекті держбюджету-2015 №1000, внесеному Кабміном на розгляд у Раду.

"З метою мінімізації ризиків основою для розрахунку показників проекту державного бюджету на 2015 рік був обраний сценарій 2, згідно з яким падіння реального ВВП складе 4,3 відсотка, обсяг номінального ВВП 1720,8 млрд. грн., індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року) прогнозується на рівні 113,1 відсотка", - йдеться в документі.

Даний прогноз побудований за першим сценарієм макроекономічного розвитку і є консервативним, так як виходить з передумов про те, що більшу частину чинників і загроз української економіки досить складно прогнозувати.

Крім того, в документі представлений і інший, більш позитивний сценарій на 2015 рік, що відповідаэ оцінкам МВФ. Відповідно до нього падіння ВВП становитиме 2%, а інфляція прогнозується на рівні 11,2%.

Також сказано, що прогноз за обома сценаріями був створений на основі припущення про те, що економічна діяльність активізується у II півріччі 2015 року в результаті реалізації економічних реформ, а також завершення військового конфлікту на сході України; вирішення проблеми з поставками газу в Україну за економічно обґрунтованою ціною; отримання донорської допомоги на відновлення територій, зруйнованих в результаті військового конфлікту на сході країни; реалізації політики Національного банку України, спрямованої на підтримку економічного зростання; поглиблення співробітництва з Європейським Союзом, зокрема, через укладання та реалізацію положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи положення про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі; інтенсифікації процесів стабілізації фінансової системи країни, проведення структурних реформ та поліпшення інвестиційного клімату в країні.

Нагадаємо, проект держбюджету-2015 сьогодні у Раді представлятиме міністр фінансів України Наталія Яресько.

Moody's прогнозує падіння ВВП України на 7,5% в 2014 р. і ще на 6% в 2015 р.