ua en ru

Кабмін затвердив плани імплементації законодавства ЄС у сфері довкілля

Кабмін затвердив плани імплементації законодавства ЄС у сфері довкілля Засідання Кабміну 15 квітня

Кабінет міністрів України сьогодні, 15 квітня, прийняв рішення про затвердження планів імплементації актів законодавства ЄС у сфері довкілля. Про це повідомили в департаменті інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну.

"Ці документи описують актуальний стан справ у сфері довкілля та визначають діяльність міністерств і відомств з розробки нормативних актів для якісної та своєчасної імплементації директив Європейського союзу. Прийняття цих актів дозволить зафіксувати прогрес у виконанні Угоди про асоціацію у відповідній сфері", - йдеться в повідомленні.

Плани імплементації також допоможуть громадянському суспільству та бізнес-колам краще розуміти ситуацію у відповідній сфері та надавати змістовні пропозиції до проектів актів законодавства України, які будуть розроблятися на основі планів. Зокрема, прийняті плани щодо імплементації таких актів законодавства ЄС:

- про оцінку впливу окремих державних і приватних проектів на навколишнє середовище (Директива 2011/92/ЄС);

- про оцінку впливу окремих планів і програм на навколишнє середовище (Директива 2001/42/ЄС);

- про доступ громадськості до екологічної інформації (Директива 2003/4/ЄС)

- про участь громадськості у розробці деяких планів і програм, пов'язаних з навколишнім середовищем (Директива 2003/35/ЄC).

Зазначені акти законодавства ЄС встановлюють процедури і вимоги до оцінки екологічних наслідків державних і приватних проектів, які ймовірно будуть мати значний вплив на навколишнє середовище, стратегічної екологічної оцінки планів і програм, які готуються для цілих галузей (наприклад, сільське, лісове, рибне господарства, енергетика, промисловість і т.д.), участі громадськості в цьому процесі та доступу до екологічної інформації.

На сьогодні Кабмін схвалив 118 планів імплементації щодо впровадження в національне законодавство 159 актів права ЄС. Всього в рамках Угоди про асоціацію необхідно імплементувати більше 350 актів, в т.ч. близько 180 протягом 2014-2017 років.

Нагадаємо, як заявляли в Адміністрації Президента України, Україна до квітня 2015 р. повинна виконати 44 завдання, які містяться в УА з ЄС.