ua en ru

Кабмін розробив порядок блокування сайтів

Кабмін розробив проект постанови, який визначає порядок блокування доступу абонентів мережі Інтернет до інформаційних ресурсів.

Кабінет Міністрів України розробив проект постанови, який визначає порядок блокування доступу абонентів мережі Інтернет до інформаційних ресурсів, які містять "екстремістські матеріали". Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Кабмин розробив проект постанови, який встановлює порядок розгляду питань про обмеження доступу до інтернет-ресурсів. Цей порядок необхідний для практичного застосування нових норм закону "Про телекомунікації", прийнятих Верховною Радою 16 січня. Документ вже направлений на узгодження в профільні відомства. Коли він буде затверджений, поки невідомо.

Документ, зокрема, визначає, що блокування доступу до ресурсу здійснюється тільки після висновків експертної комісії про наявність на сайті заборонених матеріалів або листа з Укрдержреєстру, у якому зазначається відсутність реєстрації сайту як інформагентства. Ініціювати перевірку експертів або Укрдержреєстру можливо за заявою будь-якої фізичної або юридичної особи. Експертна комісія повинна створюватися з кандидатур, запропонованих Службою безпеки України, Міністерством внутрішніх справ, Держслужбою фінансового моніторингу та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації в цьому процесі участі не братиме. НКРЗІ зможе відмовити експертній групі у блокуванні сайту, тільки якщо процедура не буде дотримана.

Перелік забороненої, на думку представників Кабміну, інформації складається з 15 пунктів. Серед них: інформація екстремістського характеру, наклеп, інформація, що порушує авторські права, конфіденційна інформація про фізичних осіб (у т.ч. працівників правоохоронних органів та суддів). Крім того, у список увійшла інсайдерська інформація, інформація з обмеженим доступом, що міститься в комп'ютерних мережах або на носіях інформація, що зберігається в автоматизованих базах даних, та інформація, яка носить образливий характер і демонструє неповагу до судді.

Відновити доступ до інтернет-ресурсу можна буде тільки за рішенням суду або ж після отримання висновку експерта або представника Укрдержреєстру про усунення причин блокування. Для отримання висновку експерта досить буде видалити інформацію, а для виведення Укрдержреєстру потрібно або отримання свідоцтва реєстрації, або зупинка інформаційної діяльності на заблокованому ресурсі.

Керуючий партнер юридичної компанії Jurimex Юрій Крайняк вважає, що, з огляду на розмитість терміна "інформаційне агентство", таким можна вважати навіть сторінку в соціальних мережах. Разом з тим, за його оцінкою, цей проект постанови містить цілий ряд правових колізій. Так, не визначено поняття "ресурсу в мережі Інтернет", який буде блокуватися; перелік інформації, за якою приймаються висновку, занадто широкий, а по ряду випадків порушення можуть встановлюватися тільки судом.

"Експертна комісія повинна складатися з тих осіб, чиї повноваження встановлені законом, а не постановою Кабміну. Ніхто з представників структур, що визначають експертів, таких повноважень не має", - вважає Крайняк.

На його думку, оскаржити рішення експертів в суді буде майже неможливо, оскільки перевірка правильності рішень може звестися лише до перевірки дотримання процедури їх ухвалення, а не їх суті.

Голова правління Інтернет Асоціації України Тетяна Попова вважає, що і з технічної точки зору цей проект постанови є некоректним, оскільки ефективно заблокувати ресурс може тільки особа, що володіє фізичним доступом до сервера, на якому розміщений ресурс. За її словами, вимоги, які вводяться цим документом до інформації на інформаційних ресурсах, є абсурдними, не можуть бути однозначно трактовані та фактично запроваджують цензуру в мережі.