ua en ru

Кабмін пропонує ВРУ обмежити внесення змін до закону про держбюджет

Кабмін пропонує ВРУ обмежити внесення змін до закону про держбюджет Фото: Кабінет міністрів України

Документ встановлює перелік умов, за яких можуть бути внесені зміни до держбюджету

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді обмежити умови внесення змін до закону про державний бюджет. Відповідний законопроект №3629 був зареєстрований у парламенті 11 грудня 2015 року.

Так, документ встановлює перелік умов, за яких можуть бути внесені зміни в закон про держбюджет. Зокрема серед таких умов - відхилення оцінки прогнозних макроекономічних показників від прогнозу, врахованого при складанні закону про держбюджет; значне (більше 15%) відхилення від плану фактичних надходжень або витрат бюджету за результатами трьох кварталів року; перевищення очікуваного обсягу видатків на обслуговування державного боргу від планових показників.

Також уряд пропонує встановити, що необхідною умовою для внесення на розгляд комітету ВР з питань бюджету проекту змін до держбюджету має бути наявність позитивного висновку Кабміну щодо доцільності та/або можливості прийняття закону, ініційованого іншими суб'єктами законодавчої ініціативи.

Крім того, передбачається надання уряду виключного права на внесення змін до закону про держбюджет України, якщо такі зміни передбачають зміну граничного обсягу дефіциту державного бюджету, граничного обсягу держборгу і гарантованого державою боргу і граничного обсягу надання державних гарантій.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді встановити єдиний підхід до розміру відрахувань державними підприємствами до державного бюджету частини чистого прибутку на рівні не менше 30 відсотків.