ua en ru

Кабмін пропонує ВР вдосконалити регулювання охорони прав на об'єкти авторського права

Кабмін пропонує ВР вдосконалити регулювання охорони прав на об'єкти авторського права Фото: Верховна Рада України

У Раді зареєстрований відповідний законопроект

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді удосконалити нормативне регулювання набуття, розпорядження та охорони прав на об'єкти авторського права і суміжних прав. Відповідний законопроект №4144 був зареєстрований в парламенті 24 лютого 2016 року.

У пояснювальній записці підкреслюється, що положення чинного закону "Про авторське право та суміжні права" щодо службових творів та творів за замовленням суперечать відповідним положенням Цивільного кодексу України, внаслідок того, що відповідно до закону "Про авторське право та суміжні права" майнові права на службові твори належать роботодавцю, якщо інше не визначено трудовим договором (контрактом), а відповідно до ЦКУ відповідні майнові права належать працівникові і роботодавцю спільно.

Документом передбачено приведення у відповідність норм чинного Закону до вимог ЦК України з урахуванням положень законодавства ЄС.

Крім того, прийняття вказаного законопроекту необхідно для створення в Україні законних підстав для укладення ліцензійних договорів на основі публічної пропозиції, тобто законодавчого врегулювання існуючих відносин, враховуючи практику ЄС в сфері поширення творів та об'єктів суміжних прав, а також світового досвіду щодо визнання відповідних правовідносин.

"Метою цього законопроекту є удосконалення нормативного регулювання набуття, розпорядження та охорони прав на об'єкти авторського права і суміжних прав. Законопроект покликаний сприяти спрощенню ведення господарської діяльності в Україні, підвищенню її інвестиційної привабливості, стимулювання розвитку, а також адаптації законодавства України до законодавства ЄС", - зазначають автори документу.

Для досягнення поставленої мети законопроекту необхідним є виконання таких завдань:

-усунення прогалин та колізій щодо створення, набуття та розпорядження правами інтелектуальної власності на службові твори та твори, створені в рамках виконання договорів за замовленням;
-створення законодавчої бази для поширення на об'єкти авторського права та суміжних прав ліцензійних договорів на основі публічної пропозиції.

Нагадаємо, Україна посіла перше місце в рейтингу держав, які найчастіше порушують права інтелектуальної власності, йдеться в щорічному звіті Міжнародного альянсу інтелектуальної власності (IIPA).