Кабмін планує направити на розвиток овочівництва до 2015 р. 30,8 млрд грн
Кабінет міністрів України затвердив концепцію розвитку овочівництва та переробної промисловості, яка передбачає орієнтовний обсяг фінансування розвитку овочівництва та переробної галузі до 2015 р. в розмірі 30,8 млрд грн, з них із державного бюджету - 650 млн грн, місцевих бюджетів - 150 млн грн. Відповідне розпорядження №1120-р від 31 жовтня 2011 р. опубліковане на сайті уряду.
Метою концепції є нарощення обсягу виробництва високоякісної овочевої продукції в 2015 році до 10 млн т, забезпечення продукцією овочівництва на рік з розрахунку на одну особу в кількості, яка відповідає визначеним науково обгрунтованим нормам споживання, та розвиток ринкової інфраструктури, пов'язаної із забезпеченням населення такою продукцією. Концепцію передбачається реалізувати до 2015 року.
Згідно концепції, з боку держави овочівництву та переробній галузі повинні гарантуватися: надання фінансової підтримки для часткового відшкодування вартості будівництва нових тепличних комплексів та овочесховищ; підтримка суб'єктів господарювання в овочівництві та переробній галузі, зокрема сільськогосподарських кооперативів, діяльність яких пов'язана з післязбиральною доробкою, зберіганням та реалізацією овочевої продукції і спрямована на інвестування, розроблення та виробництво інноваційних продуктів; сприяння вертикальній інтеграції з метою залучення промислового, торгового і банківського капіталу на забезпечення розвитку овочівництва та переробної галузі в сільських населених пунктах; першочергове надання земельних ділянок для будівництва овочесховищ та тепличних комплексів.
Очікується, що реалізація концепції дасть змогу: довести обсяг виробництва овочевої продукції до 10 млн т на рік; зменшити втрати під час зберігання та частку імпорту овочевої продукції; збільшити виробництво овочів у відкритому і закритому ґрунті в сільськогосподарських підприємствах, що спеціалізуються на великотоварному промисловому виробництві; створити додатково 30-40 тис. робочих місць; зменшити затрати праці з вирощування, збору та передреалізаційної підготовки овочів на 20-30 відсотків; зекономити земельні ресурси на площі 50-60 тис. гектарів; довести обсяг експорту вітчизняної овочевої продукції до 2,5 млн т та обсяг продукції переробної галузі до 3 млн т; здійснити будівництво нових тепличних комплексів, сучасних овочесховищ та підприємств переробної галузі насамперед поблизу обласних центрів; забезпечити в повному обсязі населення високоякісною, доступною за ціною продукцією овочівництва та переробної галузі; забезпечити переробну промисловість високоякісною овочевою сировиною в повному обсязі та асортименті шляхом створення овочевих сировинних зон; забезпечити подальший розвиток вітчизняної аграрної науки.
Фінансування розвитку овочівництва та переробної галузі до 2015 року планується здійснювати за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів у межах бюджетних призначень на відповідний рік, а також інших джерел, зокрема коштів суб'єктів господарювання. Обсяг фінансування має уточнюватися щороку під час складання проектів державного та місцевих бюджетів на відповідний рік.