ua en ru

Кабмін схвалив зміни системи управління автодорогами загального користування

Кабінет міністрів України схвалив проект закону "Про змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування", згідно з яким буде змінено права, повноваження і відповідальність державних органів у сфері дорожнього господарства та управління автомобільними дорогами загального користування. Про це повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури.

Для поліпшення стану українських доріг Мінінфраструктури пропонує змінити права, повноваження і зобов'язання державних органів, поки відповідальність за галузь, встановивши чіткий розподіл функцій між міністерством, "Укравтодором" і "Укртрансінспекцією".

За словами міністра інфраструктури Володимира Козака, міністерство має формувати державну політику у сфері дорожнього господарства та управління автомобільними дорогами загального користування. "Укравтодор" повинен реалізовувати цю державну політику у сфері дорожнього господарства, здійснювати керування автомобільними дорогами загального користування державного значення, забезпечувати організацію будівельних робіт, фінансування і розвиток цих доріг. "Укртрансінспекція" повинна відповідати за державну політику з питань безпеки на наземному транспорті, розробляти та вживати заходів з безпеки дорожнього руху, контролювати якість виконання дорожньо-будівельних робіт.

Місцева влада (Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні та Севастопольська міська державні адміністрації) повинні здійснювати управління автомобільними дорогами загального користування місцевого значення, забезпечувати організацію ремонтно-будівельних робіт, фінансування і розвиток цих доріг.

Як відзначив Козак, перерозподіл повноважень і надання більших прав місцевим органам самоврядування дозволить змінити ситуацію на українських дорогах на краще, забезпечивши розвиток мережі автомобільних доріг у кожному регіоні відповідно до темпів зростання кількості транспортних засобів. Адже місцеві влади зможуть ефективніше і оперативніше розподіляти кошти на оновлення дорожньої інфраструктури.

Також прийняття закону сприятиме поліпшенню транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг, у тому числі для забезпечення роботи автобусних маршрутів до сільських населених пунктів, а також підвищенню конкурентоспроможності мережі автомобільних доріг державного значення для збільшення обсягу транзитних перевезень та розвитку туризму.

Міністр розповів, що законопроекти з реформування дорожньої галузі незабаром будуть подані до Верховної Ради України: "Ми плануємо, що передача доріг місцевої влади та реформування Державного агентства автомобільних доріг завершаться до кінця року, і вже з 1 січня ми будемо працювати в нових умовах".

Проект закону був розроблений Міністерством інфраструктури в рамках виконання пункту Національного плану дій на 2013 р., який стосується реформування системи управління автомобільних доріг. Реалізація закону не вимагає додаткових витрат з Державного бюджету України.