ua en ru

Кабмін хоче збільшити обсяги виробництва електроенергії ГЕС до 15% від загального обсягу електроенергії

Кабінет міністрів України має намір довести обсяги виробництва електроенергії гідроелектростанціями до 15% у загальному обсязі електроенергії, яка виробляється в Україні. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час відвідання Київської ГЕС, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.

"Ми маємо велику програму розвитку вітчизняної гідроенергетики, маємо всі можливості, щоб провести модернізацію гідроелектростанцій. У нас є заводи, які виробляють усе необхідне для модернізації ГЕС. Ми хочемо спільно зі Світовим банком довести рівень ГЕС в обсязі електроенергії, яка виробляється в країні, приблизно до 15%", - сказав Микола Азаров.

Він додав, що завдяки цьому буде забезпечено нормальний баланс електроенергії, яка виробляється на АЕС, ТЕС і ГЕС.

За словами Азарова, гідроелектростанції будувалися понад 40 років тому, тому вони вже потребують комплексної модернізації.

Відповідно до Енергетичної стратегії на період до 2030 р., маневрену потужність гідроелектростанцій на Дніпрі буде збільшено на 10%, а термін їх експлуатації продовжено на 40 років. Зараз уже виконано понад 50% комплексної реконструкції ГЕС.

Зараз завершується підготовка до початку будівництва Каховської ГЕС-2 потужністю 270 МВт та Канівської ГАЕС - 1000 МВт.

Також до кінця поточного року заплановано пуск другого агрегату Дністровської ГАЕС, яка стане найбільшою в Європі та шостою за потужністю у світі.

"Це дозволить значно розширити експортні можливості енергосистеми держави, регулювати графік навантаження в енергосистемі у відповідності до стандартів співвідношення базових і пікових потужностей", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Азаров сьогодні відвідає Київську ГЕС