ua en ru

К.Грищенко: Зовнішня політика має бути підпорядкована завданню внутрішньої модернізації країни

Зовнішні відносини України мають бути підпорядковані завданню внутрішньої модернізації країни. Про це «Дзеркалу тижня» заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

«Останніми роками стало зрозуміле, чого нам не слід робити в зовнішній політиці. Не потрібно рухатися у фарватері інших, навіть самих дружніх країн і союзів, оскільки дивіденди від цього сумнівні, а інтерес до України - падає. Не варто намагатися грати на розбіжностях Росії і Америки, оскільки ці розбіжності вже не є домінуючою темою міжнародних відносин», - сказав голова МЗС.

«Новий український прагматизм - це підпорядкування всіх напрямів зовнішньої політики завданню внутрішньої модернізації країни. Ми виходимо з того, що Україна як європейська демократія має стати членом ЄС, коли буде до цього готова», - відзначає К.Грищенко.

«Для Європейського союзу поставити хрест на перспективі європейської, демократичної, вільної України - все одно що поставити хрест на європейській ідеї як такій. Це означало б, що в процесі внутрішнього розвитку Європейський союз непомітно для себе перетнув межу, за якою географічна і політична «європейськість», демократія, ринкова економіка вже не є стовпами, на яких він будує своє майбутнє. Це означало б трансформацію ЄС з демократичного флагмана в демократичне гетто, відокремлене від решти континенту», - вважає міністр.

В той же час К.Грищенко відзначає, що на цьому етапі епоха історичних проривів в Європі завершилася. Так само, як пройшов час щедрих «дотацій на розвиток» для нових кандидатів.

«Ніхто не профінансує модернізацію України, якщо цього не зробимо ми самі. З цієї точки зору, нам слід орієнтуватися на те, чого ми зможемо реально досягти в відносинах з ЄС в найближчому майбутньому: Угода про асоціацію, включаючи Зону вільної торгівлі, і безвізовий режим», - вважає міністр.

За його словами, саме ці пункти домінуватимуть в європейській політиці України.

«І хай нікого не засмучує їх ніби то приземленість. Якщо ми виконаємо необхідний набір «домашніх завдань» і домовимося з ЄС про реалізацію цих пунктів, то зможемо реалізувати в європейській політиці України більше, ніж всі попередні уряди і президенти», - сказав К.Грищенко.

Реальні потреби і можливості визначатимуть і українсько-американське партнерство, відзначає міністр.

«Не чекаючи від Сполучених Штатів ні спонсорства, ні патронату української демократії, ми готові запропонувати Америці те, в чому зацікавлена вона, і знаємо, що, у свою чергу, можемо отримати те, в чому зацікавлені ми», - відзначив К.Грищенко.

«Америка зацікавлена, щоб Україна і надалі була оплотом демократії і стабільності в регіоні, щоб вона дотримувалася своїх зобов'язань у сфері нерозповсюдження, щоб вона і надалі вносила значний внесок до міжнародних миротворчих операцій і так далі. Все це - не тільки інтерес Сполучених Штатів, але і визначальний і стратегічний інтерес самої України. Тому і партнерство наше є стратегічним в повному розумінні цього слова», - додав голова МЗС.