ua en ru

Ізраїль закликав Ліван та ООН не допустити відправлення судна з гуманітарною допомогою для блокованого Сектора Газа

Ізраїль закликав Ліван і міжнародне співтовариство не допустити відправлення судна з гуманітарною допомогою для блокованого Сектора Газа. Як йдеться у листах посла Ізраїлю в ООН Габріели Шалев генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну і Раді Безпеки ООН, міжнародне право дозволяє Ізраїлю "використовувати всі доступні засоби", щоб перешкодити судну прорвати морську блокаду сектора, передає РБК.
За словами Г.Шалев, судно планує відбути з ліванського порту Тріполі 22 серпня.
Напередодні повідомлялося, що ліванські активісти мають намір відправити судно з допомогою для блокованого Ізраїлем Сектора Газа 20 серпня 2010 р., незважаючи на попередження про те, це воно буде затримано на шляху до пункту призначення. Судно, яке називається Mariam, вирішено відправити по транзитному шляху, через порт на Кіпрі. Однак кіпрські власті вже заявили, що не допустять цього, і якщо Mariam прибуде в порт цього острова, то буде затримано, а всі, хто знаходяться на його борту особи - депортовані в країну, громадянами якої вони є.
Організатор місії Самар аль-Хадж сказав, що судно відправитися, незважаючи на ці застереження. За його словами, воно привезе в Сектор Газа ліки для хворих на рак, книги та іграшки. На його борту будуть 75 активісток-жінок, які виступають проти блокади Ізраїлем Сектора Газа.
Відправлення судів за допомогою Газі приковує до себе увагу громадськості після інциденту 31 травня 2010 р. Тоді шість суден, які везли допомогу в регіон, були захоплені військово-морськими силами Ізраїлю. При цьому було вбито дев'ять знаходилися на борту одного з кораблів активістів, які були громадянами Туреччини і США. Кілька ізраїльських морських піхотинців отримали поранення під час штурму судів.