ua en ru

Ізраїль попереджає про можливу війну в разі укладення "поганий угоди" з Іраном

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху виступив з попередженням щодо того, що висновок "поганий угоди шести держав з Іраном щодо ядерної програми, здійснюваної в цій країні, може призвести до початку війни, передає Reuters.

Така заява прозвучала на тлі можливого пропозиції Сполученими Штатами "помірного" пом'якшення санкцій проти Ірану, яке дозволило б цій країні продавати нафту і золото в обмін на згортання деяких з компонентів своєї ядерної програми. Нетаньяху вважає, що така угода знизить ефективність санкцій проти Ірану на 40%, що призведе до відчутного зниження міжнародного тиску на Іран на користь відмови від ядерної програми, імовірно має своєю метою створення ядерної зброї масового ураження.

Ізраїльські власті оцінюють ефект пом'якшення прямих санкцій проти Ірану в 15-20 млрд дол. і тому послідовно виступають проти будь-якої подібної домовленості з Тегераном, одночасно заявляючи, що Іран тягне час за допомогою обманних кроків по розрядці міжнародної напруженості, що вживаються щодо представників Сполучених Штатів, головного союзника Ізраїлю.