ua en ru

Зміни до закону України про цінні папери та фондовий ринок дозволять інвесторам отримати дохід з «проблемних» облігацій, - юрист

Зміни до закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» можуть оздоровити ринок цінних паперів і дозволять емітентам виконати свої зобов'язання перед інвесторами навіть у складних фінансових умовах. Інвестори, у свою чергу, отримують можливість повернути вкладені гроші і отримати дохід з «проблемних» облігацій. Таку думку висловила старший юрист юридичної фірми ILF Олена Колесніченко, аналізуючи зміни до закону «Про цінні папери та фондовий ринок», які підписав днями президент України.

«Інвестування в облігації - ризикована справа, - зазначила юрист .- І це наочно проілюструвала фінансова криза, коли будівництво багатьох об'єктів було заморожено і емітенти не змогли погасити випущені облігації в строк, а інвестори відповідно не отримали довгоочікувані квадратні метри. У 2009 році відбулося близько 50 дефолтів за випусками облігацій, оскільки на той момент законодавство України абсолютно не визначало, які дії та відповідальність емітента у випадку дефолту».

На той момент закон України «Про цінні папери та фондовий ринок» не передбачав можливості продовження термінів розміщення або погашення облігацій і ситуація була тупиковою: емітенти отримували штрафні санкції від ДКЦПФР, а власники облігацій не могли повернути вкладені кошти.

Тепер, за словами О.Колесніченко, згідно з прийнятими змінами до закону про цінні папери, емітенти отримали право продовжити обіг або погашення облігацій на термін, який не перевищує строк, зазначений в умовах розміщення. Але скористатися цим правом емітент зможе тільки при виконанні деяких умов: якщо він викупить весь випуск облігацій або ж, якщо отримає згоду всіх власників випуску облігацій на продовження термінів.

«Втім, не можна не сказати про деякі сумніви, які викликають дані вимоги. Наприклад, незрозуміло, як емітент зможе викупити всі облігації, якщо він має матеріальні труднощі з виконанням зобов'язань перед власниками цінних паперів? Чи зможе емітент отримати згоду всіх власників на продовження? Крім того, існує небезпека того, що емітенти будуть зловживати своїм правом продовження строків облігацій, щоб відстрочити розрахунки з інвесторами», - вважає юрист.

На думку експерта, дані зміни до закону свідчать про позитивні тенденції у регулюванні ринку цінних паперів, проте українське законодавство потребує подальшого удосконалення в питаннях регулювання дій емітентів та інвесторів у разі дефолту, а також визначення відповідальності емітента в такій ситуації.