ua en ru

Через нераціональне використання бюджетних коштів вартість робіт з будівництва Дністровської ГАЕС збільшилась у 2,4 раза -до 8,5 млрд грн. - Рахункова палата

За висновком Колегії Рахункової палати, Міністерство палива та енергетики не забезпечило у 2008-2010 роках раціонального й ефективного використання коштів держбюджету на будівництво Дністровської ГАЕС. Про це говориться у звіті Рахункової палати.

Цей об'єкт зводиться вже понад 27 років, і при цьому, як встановлено у ході відповідного аудиту, терміни завершення будови та введення в експлуатацію постійно переносяться. На час аудиту введено в дію лише один гідроагрегат Дністровської ГАЕС замість трьох, як це передбачено Планом заходів на 2006-2010 роки з реалізації Енергетичної стратегії України на період до 2030 року.

Згідно зі звітом, зрив графіка будівництва призвів до збільшення вартості робіт у 2006-2010 роках у 2,4 раза - з 3 млрд 547,1 млн грн до 8 млрд 457,6 млн грн.

У 2009-2010 рр. міністерство самостійно, за відсутності відповідних підстав і необхідних обґрунтувань, зменшило затверджений Урядом обсяг капітальних вкладень у будівництво Дністровської ГАЕС на 72 млн грн.

За відсутності контролю з боку Мінпаливенерго як головного розпорядника бюджетних коштів ВАТ "Укргідроенерго" як замовник будівництва допустило низку порушень при використанні державних коштів загалом на суму понад 3,2 млн гривень, говориться у звіті.

Аудитом встановлено, що за безконтрольності з боку Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) та всупереч чинному законодавству комерційна структура ВАТ "Дністровська ГАЕС" (ГЕС-2) самовільно встановила завищені ціни за електроенергію для будівництва та експлуатації Дністровської ГАЕС. Так, згідно зі звітом Рахункової палати, ГЕС-2, яка виробляє електроенергію для потреб будівництва, реалізовувала її ВАТ "Укргідроенерго" за завищеним тарифом. Замість затверджених НКРЕ 10,71 коп. за 1 кВт.год електроенергія відпускалася за ціною від 58,3 коп. до 63 коп. за 1 кВт. год. Як наслідок, витрати на будівництво першої черги Дністровської ГАЕС за 2008-2010 роки зросли більш як на 8,85 млн грн.

Колегія Рахункової палати наголосила на необхідності законодавчого та нормативного врегулювання питання оплати наданих гідроакумулюючими станціями послуг зі стабілізації енергетичного ринку.

Міненерговугілля запропоновано забезпечити дієвий контроль за дотриманням ВАТ "Укргідроенерго" термінів будівництва Дністровської ГАЕС, використанням державних коштів, а також вирішити майнові питання з метою зменшення витрат на будівництво гідроакумулюючої станції та забезпечення ефективної роботи Дністровського гідроенергетичного комплексу.