ua en ru

В Івано-Франківській області майже 35 км розподільних газопроводів потребують заміни

В Івано-Франківській області майже 35 км розподільних газопроводів потребують заміни Фото: газопровід (twitter.com-NaftogazUK)

Щоб виявити можливі витоки газу, фахівці компанії два рази на місяць здійснюють повний обхід і перевірку всіх мереж

До кінця року ПАТ "Івано-Франківськгаз" планує замінити 33,5 км розподільчих газопроводів, більшість з яких експлуатуються понад 40 років і є замортизованими. На це підприємству необхідно понад 11 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Для забезпечення газом в цілодобовому режимі понад 400 тисяч прикарпатців, фахівці газорозподільної компанії щодня виконують комплекс робіт з обслуговування газотранспортної системи. А це понад 15 тисяч км газопроводів, з яких 10 тисяч км вуличні газопроводи.

Так, щоб виявити можливі витоки газу, фахівці компанії два рази на місяць здійснюють повний обхід і перевірку всіх мереж. В залежності від їх рівня зношеності, газовики проводять точковий або капітальний ремонт або повну заміну труби. Сталеві газопроводи міняють на поліетиленові, гарантійний термін експлуатації яких - 50 років.

"Особлива увага компанії зосереджена на перевірці технічного стану вуличних газопроводів, термін експлуатації яких минув, а також тих, на яких виявлено витікання газу, розриви зварних з'єднань, наскрізні корозійні пошкодження. Таких мереж у нас на обслуговуванні - 14%. З них - 33,5 км не придатні до експлуатації і не підлягають ремонту", - говорить головний інженер ПАТ "Івано-Франківськгаз" Андрій Вытрикуш.

Технічний стан газопроводів є основним показником безаварійного та безперебійного газопостачання. Тому паралельно комплексно-приладовим обстеженням перевіряються газопроводи-вводи до житлових будинків. Якщо такі вводи визнані непридатними до подальшої експлуатації, то вони підлягають заміні. Про це складається акт перевірки технічного стану газопроводу-вводу та повідомляється їх балансоутримувачам-споживачам.

Заміна вуличного газопроводу відбувається за рахунок ПАТ "Івано-Франківськгаз". Відповідні роботи передбачені Планом розвитку газорозподільного підприємства. Зате заміну дворових вводів, які є приватною власність споживачів, повинні оплачувати споживачі.

Крім того, відзначають в газорозподільної компанії, відповідно до ліцензійних умов, ПАТ "Івано-Франківськгаз" не проводить роботи по заміні дворових вводів. Заміну здійснює підприємство, що має ліцензію на проведення відповідних робіт.