ua en ru

Італія розмістила п'ятирічні держоблігації під рекордну прибутковість в 6,29%

Мінфін Італії провів сьогодні черговий аукціон по розміщенню середньострокових держоблігацій, виручвши від продажу 3 млрд євро. Високий попит інвесторів на папери дозволив італійському казначейству залучити кошти по верхньому кордону заявленого діапазону. 5-річні держоблігації були розміщені під рекордну прибутковість в 6,29% проти 5,32% в ході попереднього аукціону, проведеного місяць тому.
Увага фінансових ринків до даного аукціону була підвищеною у зв'язку з тим, що цей аукціон став першим з моменту, коли президент Італії Джорджіо Наполітано уповноважив нового прем'єра Маріо Монті сформувати новий кабінет міністрів. Відомий економіст і колишній єврокомісар набрав досить підтримки, аби очолити новий уряд Італії після того, як Сильвіо Берлусконі подав прохання про відставку. Тепер інвестори сподіваються, що новий уряд зможе вивести країну з кризи.
Нагадаємо, в ході торгів 9 листопада ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій Італії досягла 7-процентної позначки, яку аналітики називають "точкою неповернення". При вартості запозичень на рівні 7% фінансування бюджетного дефіциту і держборгу Італії стає скрутним, і країні може потрібно екстрена допомога партнерів по єврозоні або Міжнародного валютного фонду (МВФ). Саме після того, як ставки по аналогічних держпаперах Греції, Португалії і Ірландії перевищили 7%, ці країни єврозони були вимушені звертатися за міжнародною фінансовою допомогою.
Державний борг Італії складає астрономічні для єврозони 1,9 трлн євро, а дуже повільне зростання національної економіки підвищує ризик фінансової катастрофи. В світлі цього відставка Берлусконі з посади прем'єр-міністра Італії не гарантує швидкого виходу з кризи, вважають інвестори.