ua en ru

Іспанський парламент відновив податок на доходи багатих

Іспанські парламентарі відновили податок на доходи багатих, скасований на початку 2008 р., з метою скорочення дефіциту бюджету країни, повідомляє Associated Press. В уряді уточнили, що норма зачепить 160 тис. людей, стан яких перевищує 700 тис. євро (954 тис. дол.)
Опозиційні депутати звинуватили правлячу Соціалістичну робітничу партію в популізмі напередодні розпуску парламенту, наміченого на 26 вересня 2011 р., і проведення 20 листопада поточного року позачергових загальних виборів. При цьому в ході голосування 176 законодавців схвалили законопроект, 166 утрималися, два - висловилися проти нової норми.
Нагадаємо, про проведення дострокових виборів прем'єр-міністр країни Хосе Луїс Родрігес Сапатеро оголосив наприкінці липня поточного року. Відповідне рішення він прийняв під тиском своїх однопартійців та членів опозиції на тлі критики, якої зазнала економічна політика іспанського прем'єра.
Іспанія планує скоротити дефіцит бюджету до кінця 2011 р. до 6% від ВВП з 9,2% від ВВП в 2010 р., чому сприятимуть скорочення держвитрат на медицину, а також зміни календаря податкових виплат великих компаній, запропоновані на минулому тижні.
Нагадаємо, відповідно до маастрихтських критеріїв (законодавчо встановлені стандарти зони євро), дефіцит урядового сектору бюджету країн Євросоюзу не повинен перевищувати 3% від ВВП. Уряд Іспанії має намір довести бюджетний дефіцит країни до цього рівня до кінця 2013 р. Для цього влада країни прийняла пакет екстрених заходів, що передбачає скорочення зарплат держслужбовців на 5%, а також зарплат ключових членів уряду Іспанії (у тому числі прем'єр-міністра) на 15% . Крім того, передбачено припинення індексації пенсій і заморожування низки соціальних виплат. Таким чином, за два роки уряд країни має намір заощадити близько 15,25 млрд євро.
Іспанія входить до числа країн єврозони, що зазнають фінансових труднощів і належать до групи PIIGS (Португалія, Ірландія, Італія, Греція та Іспанія). Саме ці держави спричиняють найбільші проблеми своїм партнерам з валютного блоку, оскільки мають великий зовнішній борг і мало можливостей для його погашення (в основному через недостатнє зростання економіки).